IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет летища в Ню Йорк ще бъдат затворени заради урагана Айрин

При най-лошия сценарий Айрин може да нанесе щети по източното крайбрежие на САЩ за 11-12 млрд. долара

10:11 | 27.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Окото на Айрин; Снимка: NASA Goddard Photo and Video, лиценз:<a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"> <strong>CreativeCommons</strong></a></em></p>

Окото на Айрин; Снимка: NASA Goddard Photo and Video, лиценз: CreativeCommons

Пет летища в Ню Йорк и околностите ще бъдат затворени за пристигащи полети днес в 16 часа по Гринуич /12 часа местно време/, съобщават световните агенции.

Мярката е взета заради приближаването на урагана Айрин. Мярката е в сила за летищата Кенеди, Нюарк, Ла Гуардия, Стюарт и Тетерборо и ще касае вътрешните и международните
полети.

Заради задаващата се стихия авиокомпании вече отмениха общо 7000 полета от и за летища по източноко крайбрежие, докато Айрин отмине.

Общо 2,3 милиона души по източното крайбрежие на САЩ подлежат на евакуация заради приближаването на урагана Айрин.

В Ню Йорк се евакуират близо 300 хил. души, в Ню Джърси - 1 млн. души, в Мериленд - 315 хил. души, във Вирджиния – 200 хил. души, в Делауеър - 100 хил. души, а в Северна Каролина, която първа ще посрещне стихията по-късно днес - 300 хил. души.

Между 55 и 65 млн. жители на източното крайбрежие ще бъдат засегнати от Айрин, прогнозират специалисти.

Айрин позабави темпо, но продължава да се придвижва към югоизточния американски щат Северна Каролина, съобщава Асошиейтед прес.

Националният Център за ураганите в Маями обяви, че скоростта, с която напредва стихията е от 21 километра в час.

Вчера вечерта тя се движеше със скорост от 22 км. в час. Съпътстващите ветрове на Айрин са от 160 км. в час. Окото на бурята е на около 313 км. южно-югозападно от Кейп Хатерас, в Северна Каролина.

Стихията все още е на път да помете с ураганни ветрове източното крайбрежие и вероятно Ню Йорк през уикенда.

Жителите на Ню Йорк са призовани да останат по домовете си за 24 часа. Властите призоваха хората да не се приближават до прозорците, да се запасят с вода и храна за идните дни.

Според компанията Кинетик анълайзис, която разработва компютърни модели за евентуалните щети, причинени от природни стихии, при най-лошия сценарий Айрин може да нанесе щети по източното крайбрежие на САЩ за 11-12 млрд. долара.

Компанията обаче смята, че ще се реализира сценарий, при който щетите ще бъдат само между 5-10 млрд. долара, защото шансовете окото на бурята да връхлети директно Ню Йорк са много малки. Експертите от компанията припомнят, че има разлика дали една зона е в периферията на урагана или от окото му. При втория вариант щетите могат да бъдат двойни. Те обаче допълват, че ако се насочи директно към Ню Йорк дори слаб ураган би предизвикал щети за 1 млрд. долара.

Загубите, които Айрин ще причини на застрахователните компании в района на Карибите, вече се оценяват на между 500 млн. и 1,1 млрд. долара, съобщава Ройтерс, като се позова на компанията за прогнозиране на щетите от природни стихии AIRWorldwide.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Намерих във форума на Дневник линк за уеб-камера от Таймс скуеър, ами нищо обезпокояващо няма, тих, кротък дъжд вали, улиците са мокри, но не и наводнени,хора се движат, много от тях и без чадъри, колите си вървят, минаха и няколко полицейски... Много шум за нищо излезе цялата работа, а медиите раздухват ли, раздухват...Отговор: Понеже САЩ са, Банкрутирали-Факт, в понеделник започва Третата вълна надолу на Уолстрийт, която ще е Падане "Като на пиано от 10-ия етаж". Естественно е че медиите в края на деня ще обвинят че за всичко е виновен Ураганът Айрин и Овцете, които живеят в САЩ и по-света, ще вярват естествено!Фалшивата Система основана на Измами и Банкови манипулации на NYSE, New York Stock Exchange. ВСИЧКО ТАМ Е ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА , САЩ СА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДЛЪЖНИК В ИСТОРИЯТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още