fallback

Действията на Фед илюстрират ограничените възможности на централните банки

Инвеститорите вероятно си дават сметка, че евтиното финансиране в долари не е нещо, което ще реши проблема в Европа, коментира анализатор

11:52 | 01.12.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Координираните от Федералния резерв (Фед) глобални усилия за понижаване на цената на кредитирането за банките демонстрират както мощта на щатската централна банка да съживи пазарите, така и ограничените й възможности за справяне с европейската дългова криза, пише Bloomberg.

Фондовите пазари по света отбелязаха ръст, а доходността по повечето европейски ДЦК се понижи, след като в сряда Фед и 5 други централни банки свалиха цената на извънредните доларови заеми за финансовите институции извън САЩ. В същото време централните банки се въздържаха от по-драстични мерки като изкупуването на облигации или предоставянето на гаранции.

Председателят на Фед Бен Бернанке отново използва картите, които изигра по време на финансовата криза, последвала спукването на ипотечния балон в САЩ през 2008 г. Днес мерките целят да защитят пазарите и световната икономика от фискалните сътресения в Европа.

„Действията на банките са насочени срещу последствията от кризата, без обаче да решават причините, които са я породили, казва Джон Ридинг, главен икономист на RDQ Economics LLC.

„Трябва да направите нещо, за да стабилизирате дълговата ситуация в еврозоната“, посочва Ридинг, бивш икономист на Фед и английската централна банка. „Това означава Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне да изкупува много повече облигации, отколкото досега“, допълва той.

Вчера Dow Jones Industrial Average се повиши с 4,2% до 12046 пункта – най-сериозният ръст на индекса от март 2009 г. Dow беше подкрепен и от позитивните данни за заетостта в частния сектор, бизнес активността и жилищата в САЩ, всички от които надхвърлиха очакванията на анализаторите. Stoxx Europe 600 спечели 3,6%.

Доходността по 10-годишните френски облигации падна с 13 базисни пункта до 3,39%, докато доходността по еквивалентните италиански облигации се понижи с 22 пункта до 7,02%.

Италианските облигации трябва да понижат доходността до под 6% - нива, на които не са се търгували от месец - за да могат пазарите наистина да се успокоят, казва Ридинг.

Премията, която банките плащат, за да заемат долари от централните банки, ще бъде понижена с половин процентен пункт до 50 базисни пункта, се посочва в изявление на Фед от сряда. Така наречените доларови суап линии ще бъдат удължени с 6 месеца до 1 февруари 2013 г.

Фед координира действията си с ЕЦБ и централните банки на Канада, Швейцария, Япония и Великобритания. Новите мерки влизат в сила от 5 декември.

„Централните банки са склонни да реагират на ситуацията с инструментите, с които разполагат“, казва Роберто Перли, бивш икономист на Фед и изпълнителен директор на International Strategy & Investment Group във Вашингтон. „Инвеститорите вероятно си дават сметка, че евтиното финансиране в долари не е нещо, което ще реши проблема“ в Европа, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:56 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още