IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Машината за пари „Американски избори“

Който иска да победи Обама, има нужда не само от аргументи, но и от много пари. Борбата на републиканците във Флорида хвърля светлина върху милиардната индустрия

08:28 | 01.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	С милионите на Шелдън Аделсън&nbsp;&nbsp;Нют Гингрич успя да обърне негативния тренд.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

С милионите на Шелдън Аделсън  Нют Гингрич успя да обърне негативния тренд. Снимка: Ройтерс

Шелдън Аделсън има властта да променя цели ландшафти. В края на 90-те години босът на казината взриви един от символите на Лас Вегас, хотел Sands, и го замести с нов. На същото място сега се издига лъскавата фасада на луксозния Venetian. Разходи за строеж - 1,5 млрд. долара.

Шелдън Аделсън обаче има и властта да променя политическите ландшафти, пише в свой анализ Handelsblatt. 78-годишният, който според Forbes със своите 21,5 млрд. долара е осмият по богатство американец и най-доверен спонсор на републиканците, има свой любим кандидат за президент – Нют Гингрич. Когато в началото на януари консервативният кандидат изостана в анкетите след силни атаки на мощния си противник Мит Ромни, Аделсън отпусна 5 млн. долара. Това е едно от най-големите единични дарения в американската изборна история.

Сумата се превърна във водопад от телевизионни реклами, които преобърнаха настроенията. Гингрич спечели предварителните избори в Южна Каролина в края на януари. През миналата седмица съпругата на Аделсън добави още 5 млн. долара в сметката на семейния любимец.

Гингрич и другите кандидати на републиканците, които в момента водят битка във Флорида за номинация за претендент срещу Барак Обама, са зависими от благородни спонсори, като Аделсън. Предварителните избори поглъщат милиони, а те постоянно се нуждаят от свежи пари.

„Президентската кампания е като да ръководиш в продължение на две години средно по големина предприятие", казва Вивека Новак от Центъра за отговорна политика във Вашингтон, който редовно отчита приходите и разходите на политическите кампании. Според независимата организация кандидатите вече са похарчили над 80 млн. долара.

Управлението гълта най-много пари

Най-големият дял отива за администрацията, тоест - за заплатите на работниците, за пътуване или за храна. Приблизително 34 млн. долара досега са похарчили кандидатите за това перо. За разходи за кампанията - консултанти, изследователски проучвания на общественото мнение, или материали, отиват почти 13 млн. евро. Повече от 11 млн. долара са били изразходвани за медии, тоест за телевизионни и печатни реклами във вестници или в интернет.

По време на президентските избори през 2008 г. кандидатите в крайна сметка са похарчили повече от 1,5 млрд. долара. Целият изборен цирк е с размерите на една „уважавана индустрия", казва Новак.

А от нея живеят много браншове. Хотели и ресторанти в градовете, през които минават туровете на кандидатите. Принтери, които произвеждат милиони цветни брошури. Пощенски услуги, които се ползват. Приблизително 150 000 долара е платил лагерът на Ромни на фирма в Масачузетс, която оперира с частен самолет. А почти 50 000 долара са били похарчени за поддържане на мебели в седалището на щаба в Бостън.

Последна актуализация: 22:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
После демокрация - да бе само трябва някой да те финансира с няколко стотици милиона и готово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Това им е хубавото на американците - довеждат всичко до крайност. А така плюсовете и минусите се виждат по-ясно. Виждат се от останалите, които гледат отстрани, за тези, които са вътре е по-трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още