IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Португалия ще бъде следващата Гърция още преди края на годината

Скоро ще стане ясно дали еврозоната ще се разпадне, или ще се превърне в по-малка, но по-силна единица, смята шефът на Pimco

13:34 | 19.03.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Ел-Ериан: Португалия ще бъде следващата Гърция още преди края на годината

Мохамед Ел-Ериан, главен съизпълнителен директор на облигационния гигант Pimco, заяви, че очаква Португалия да бъде следващата страна от еврозоната, която ще изпадне в тежко положение, става ясно от негово интервю за германския седмичник Spiegel, цитирано от Ройтерс.

Запитан дали очаква Португалия да се превърне в следващата Гърция до края на годината, Ел Ериан потвърди. „Да, за съжаление точно такъв ще бъде случаят“, каза той.

Според него спасителният финансов пакет за иберийската държава на стойност 78 млрд. евро ще се окаже недостатъчен, което ще я принуди да поиска допълнителни средства от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

„Тогава ще възникне голям спор за разпределянето на тежестта между ЕС, кредиторите, МВФ и Европейската централна банка. Финансовите пазари ще се изнервят, защото се притесняват за участието на частния сектор“, посочва главният съизпълнителен директор на Pimco.

Прогнозите са португалската икономика да се свие с 3,3% през тази година, а това би бил най-големият спад от 70-те години на ХХ век.

По думите на Ел-Ериан настоящата година ще покаже дали еврозоната ще се разпадне или ще се превърне в по-малка, но по-силна единица, като първата възможност е „по-слабо вероятна, но определено не може да бъде отхвърлена“.

Той очаква еврозоната да изплува от кризата много бързо, ако държавите-членки „най-накрая поемат инициативата“. „Доста капитали изчакват да видят какво ще се случи. Наистина доста“, подчерта главният съизпълнителен директор на Pimco. Той добави, че инвестициите ще започнат в момента, в който има яснота как ще се развие положението в еврозоната“.

Pimco, която управлява активи на стойност 1,36 трлн. долара, е до голяма степен самостоятелно подразделение на германската група Allianz. Запитан относно слуховете за евентуално отделяне от компанията-майка, главният изпълнителен директор бе абсолютно категоричен: „Това е пълна глупост“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Защо ли си мисля, че е крайно време еврозоната да включва само страни от Централна и Северна Европа като едно ново начало на европейската не-масова, а последователна и бавна интеграция, която ще изгради до 25 г една нова и сигурна финансова база за бъдещата държава Съединени европейски щати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
green hawk
преди 12 години
ЦИТАТ : Щом пише това, значи спорът вече е възникнал, та дори е и разрешен.Тези, световните финансисти, се оказват добри режисьори, сценаристи и актьори. Остава да следим постановката.--------------------Железен коментар ;)---------Ел-Ериан е "забравил" за Третия вариант за Еврозоната:Нито ще се разпада , нито ще стане по-малка ;) идва поевтиняване на Еврото - т.н. инвеситори/влогари ще ............, та докато падне еврото под 1.26 ще има още малко шарени новини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Тогава ще възникне голям спор за разпределянето на тежестта между ЕС, кредиторите, МВФ и Европейската централна банка. Финансовите пазари ще се изнервят, защото се притесняват за участието на частния сектор, посочва главният съизпълнителен директор на Pimco.Щом пише това, значи спорът вече е възникнал, та дори е и разрешен.Тези, световните финансисти, се оказват добри режисьори, сценаристи и актьори. Остава да следим постановката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Необходимо е Португалия да усъвърществува своето държавно финансово управление, което да стане ГОДНО за евро и ще е с възможности да плаща дълговете си в срок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още