IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама е платил 20,5% федерален данък през 2011 г.

Президентът е дарил 22% от брутния доход на семейството си на благотворителни организации

21:55 | 13.04.12 г. 2
Обама е платил 20,5% федерален данък през 2011 г.

Американският президент Барак Обама и съпругата му Мишел са платили ефективен федерален данък в размер на 20,5% върху доходите си от 789 674 долара през 2011 г., съобщиха от Белия дом, цитирани от Ройтерс.

Изявлението идва на фона на спора относно данъчната тежест, която може да хвърли сянка върху президентските избори в страната през ноември.

Президентът и съпартийците му от Демократическата партия обвиниха вероятния кандидат за президент от страна на републиканците Мит Ромни, че подкрепя политики, които ще прехвърлят бремето от богатите данъкоплатци върху по-бедните.

Обама заедно със своя вицепрезидент Джо Байдън прекараха по-голямата част от седмицата в лансиране на данък от минимум 30% за милионерите, познат и като „правилото Бъфет“, след като легендарният инвеститор обяви, че плаща по-малък процент данък от своята секретарка.

Ромни, чието богатство се изчислява на около 250 млн. долара, през 2010 е платил федерален данък при реална ставка от 13,9%.

Почти половината от доходите на семейство Обама идват от президентската заплата на съпруга в размер на 400 000 долара, а останалите – от продажби на негови книги, посочват от Белия дом.

Двамата са дарили 172 130 долара, или около 22% от брутния си доход, на 39 благотворителни организации, добавят оттам.

Най-много от жестовете на президентското семейство се е облагодетелствала Fisher House Foundation, която осигурява стипендии на децата на войници, загинали или останали инвалиди. Благотворителната организация е получила 117 130 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Fiscalist
преди 12 години
Така е приятелю, уви, дясната идея е убита от демагогията и популизма в наши дни. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Стефан А.
преди 12 години
А едно време в САЩ беше адски неучтиво да се гледа в чуждата паница... Всеки завижда и мисли злото на съседа си, а едно време всички бяха равни без значение на доходите. На някой явно му е неизгодно да има богат...Както каза Саркози на Оланд:"Моят опонент иска да има по-малко богати, а аз по-малко бедни."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още