IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Клинтън: САЩ вече са в рецесия

Според бившия президент фанатизираните планове за намаляване на дефицита заплашват икономиката

23:46 | 05.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бил Клинтън: САЩ вече са в рецесия

Икономиката на Съединените щати вече е в състояние на рецесия, заяви бившият американски президент Бил Клинтън в интервю за CNBC във вторник.

В интервю на запис, излъчено по предаването Closing Bell, все още популярният 42-и президент назова сегашните икономически условия "рецесия" и заяви, че плановете на фанатизираните  републиканци за намаляване на дефицита заплашват да потопят страната в бездната на дълга.

„Онова, което смятам, че трябва да направим, е да намерим някакъв начин да избегнем фискалната пропаст, да избегнем всяко нещо, което би свило икономиката сега, и след това да се справим с това, което е необходимо за дългосрочно намаляване на дълговете, което вероятно ще може да се случи след изборите", заяви Клинтън.

„Те вероятно ще трябва да отложат всички планове поне до началото на следващата година", добави той. "Това е може би най-доброто нещо, което трябва да се направи сега. Но републиканците не искат да постъпят така, освен ако той (Обама) не е съгласен да разшири намаляването на данъците за постоянен период, включително и за по-богатата част от хората, а аз не мисля, че президентът трябва да направи това".

Подобно на сегашния обитател на Овалния кабинет, Клинтън обвини кризата с държавния дълг в Европа за голяма част от икономическите щети. „Това европейско нещо, което има по-голямо въздействие, отколкото хората си мислят“. 

По-рано днес бе публикуван доклад на Бюджетната служба към Конгреса на САЩ (Congressional Budget Office), според който Американският дълг може да достигне двойно равнище на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2037 година, ако федералното правителство запази сегашната фискална политика. Ако намаляването на данъците, въведено при управлението на Джордж У. Буш, бъде прекратено, както е планирано, на 31-и декември, заедно с някои други данъчни политики и политика на разходите, публичният дълг на САЩ ще се свие значително, до 53% от брутния вътрешен продукт през 2037 г. от 73% тази година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
Иван Митев
преди 11 години
Потенциалът на стопанска криза в САЩ се развива поради липса на финансово управление, което да е годно за стопанство със сегашен долар.Опасността от криза са уголемява, тъй като финансовата грешка се запазва.По произход днешните управленски проблеми са от влияние на само една особено важна причина.Спасението е възможно спира се причината (употреба на държавно финансово управление, което е непригодно за стопанство с Незлатни пари) и опасността от разрастване потенциала на криза ще е ликвидирана.До 24 часа време след преустановяване на непригодно държавно поведение и ползване на ГОДНО за долар американско финансово управление - кризата в САЩ ще е победена.Пример: Ако САЩ бе с годно финансово управление САЩ ще е без държавен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още