IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховният съд на САЩ подкрепи основата на здравното законодателство на Обама

Решението на съда за програмата за здравно подпомагане на бедните Medicaid обаче не е в полза на американския президент

21:39 | 28.06.12 г.
Върховният съд на САЩ подкрепи основата на здравното законодателство на Обама

Максимално разделеният в мнението си Върховен съд на САЩ днес подкрепи основата, върху която е изградено законодателството за промени в здравеопазването, предложено от президента на страната Барак Обама, което изисква повечето американци да имат задължителна здравна осигуровка до 2014 г. или да плащат глоби.

„Изискването на Закона за здравното осигуряване, че определени личности трябва да плащат глоби за това, че не притежават здравна осигуровка, може логично да бъде определено като данък“, пише председателят на съда Джон Робъртс от името на мнозинството, подкрепящо закона. „Тъй като Конституцията разрешава подобен данък, не е в наша власт да го забраним или да коментираме доколко е мъдър или честен“, заключава той.

Гласуването е приключило при резултат 5:4 в полза на закона.

Друга част от решението обаче е удар за Белия дом, тъй като отменя клаузата в закона, изискваща отделните щати да разширят значително програмата за здравно подпомагане за бедните американци Medicaid.

Решението в подкрепа на осигуровката се смята за голяма победа на Обама в годината на президентските избори, тъй като ще обхване над 30 млн. неосигурени американци. Това е и най-голяма реформа в системата на здравеопазването от почти 50 години.

Критиците на закона твърдят, че той се намесва прекалено дълбоко в живота на отделната личност и в бизнеса на щатите. 26 американски щата и отделни бизнес групировки оспориха закона в съда.

През март Върховният съд в продължение на 3 дни изслушваше аргументи в подкрепа на противоположните тези.

Решението на съда може да се отрази сериозно на предизборната борба за президент в САЩ, в която Обама се бори за преизбиране срещу кандидата на Републиканската партия Мит Ромни, противник на закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още