IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санди Уейл: Раздробете големите банки

Човекът, изобретил финансовия суперпазар, вече иска пълно отделяне на инвестиционното банкиране от традиционното

23:23 | 25.07.12 г. 2
<p>
	Санфърд Уейл. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Санфърд Уейл. Снимка: Архив Ройтерс

Бившият председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на американската банка Citigroup Санфърд Уейл, призова за раздробяване на големите банки в интервю за CNBC.

“Онова, което вероятно трябва да направим, е да разделим инвестиционното банкиране от традиционното, банките да приемат депозити, да отпускат търговски кредити и кредити за покупка на недвижими имоти, да извършват дейности, с които няма да рискуват парите на данъкоплатците, така че да не са прекалено големи, за да фалират“, каза Уейл.

„Ако те искат да се подсигурят по отношение на инвестициите си, нека го направят по начин, който да получи справедлива оценка от пазара, така че да не бъдат никога тежко засегнати“, добави той.

По същество човекът, изобретил финансовия суперпазар, призова за връщането в САЩ на закона Глас-Стийгъл, който въведе банкови реформи, отделили банките от останалите финансови институции като например застрахователните компании.

„Предлагам те да бъдат раздробени, така че данъкоплатците да не бъдат излагани на риск, вложителите да не бъдат излагани на риск, ливъриджът на банките да бъде нещо логично, а инвестиционните банки наистина да могат да търгуват, те не са обект на правилото Волкър, могат да правят някои грешки, но ще имат на разположение всичко за изравняване на сметките всяка вечер, така че ще могат да бъдат оценени по справедлива стойност“, подчерта той.

По думите му банките трябва да бъдат отделени изцяло от инвестиционното банкиране и да действат с коефициент на ливъридж между 12 и 15 пъти спрямо баланса си.

Кредитните институции трябва да предоставят пълна прозрачност по всеки елемент от баланса си, категоричен е Уейл.

Според него раздробяването на банките ще ги направи по-печеливши. „Това е, което правят всички регионални банки, и всеки препоръчва да се купуват техните акции. Те просто ще се превърнат в големи регионални банки“, изтъкна той.

Бившият мениджър предполага, че раздробяването на банките е единственият начин да бъде възстановено отново реномето на бранша на фона на скандалите и грешките напоследък. „Искам на банките да се гледа като на водачи, а това, което се случва сега, няма да ни направи водачи“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Санди Уейл: Раздробете големите банки!?По правилно е да се каже: - Забранете всички банки! И кризата ще отмине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още