IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще сезират СТО относно субсидиите за китайските автопроизводители

Акцията на президента Барак Обама идва преди ключовото му предизборно посещение в щата Охайо, който отговаря за 10% от сектора на авточастите

13:01 | 17.09.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Поточна линия в завод на Geely Automobile Corporation в китайския град Цъсъ. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Поточна линия в завод на Geely Automobile Corporation в китайския град Цъсъ. Снимка: Архив Ройтерс

САЩ ще започнат дело в Световната търговска организация (СТО) срещу Китай заради субсидиите му за изнасяните автомобили и частите за тях с аргумента, че това поставя американските производители в неизгодно положение по отношение на конкурентоспособността, принуждавайки ги да изнасят производството си в чужбина, съобщава британският вестник Financial Times.

Представител на Белия дом обяви намерението да бъде сезирана СТО в навечерието на посещението на президента Барак Обама в ключовия за преизбирането му щат Охайо, известен със своето производство.

„Ключовият принцип в спора е, че Китай трябва да играе по правилата на световната търговска система“, посочи представителят на Белия дом. „Когато това не става, администрацията на Обама ще предприема действия, за да гарантира, че американският бизнес и работниците се съревновават при равностойни условия“, добави той.

Действията на президентската администрация идват в момент, когато Обама и кандидатът за президент на Републиканската партия Мит Ромни се разменят хапливи забележки за икономическата политика спрямо Китай, като всеки обвинява другия в прекалена мекота спрямо втората по големина икономика в света.

„През 2008 г. кандидатът Обама обеща, че Китай ще си има неприятности. Но оттогава той позволи на Китай да прави каквото си иска с нас“, заяви Ромни в събота, след като в края на миналата седмица в негов предизборен клип се посочва, че президентът трябва да бъде наказан за това, че не е обявил Китай за манипулатор на валутния курс.

От лагера на Обама отговориха веднага с насочване към работата на Ромни в Bain Capital и разкритикуваха подкрепата му за аутсорсинга. „Ромни никога не се е застъпвал за Китай. Всичко, което е правил, е да им препраща нашите работни места“, гласи ответното съобщение.

Администрацията на Обама, която ускори налагането на принудителни мерки спрямо китайската търговия в сравнение с периода на управление на Джордж Буш-младши в САЩ, обяви в неделя, че субсидиите за китайските автомобили и частите за тях са достигали най-малко 1 млрд. долара за всяка година между 2009-та и 2011-та.

Оттам добавиха, че това нарушава забраните на СТО за „евентуалните субсидии за износа“, които Китай е подписал при влизането си в организацията преди повече от десетилетие.

Секторът на частите за автомобили осигурява близо 500 000 работни места в САЩ, като 54 200 са заети в Охайо.

През настоящата година администрацията на Обама започна още две дела срещу Китай в СТО, повишавайки напрежението в търговията между двете страни.

Едното от тях се отнася за китайския износ на редки земни метали, а другият се отнася до въвеждането в Китай на компенсиращи и антидъмпингови мита върху вноса на автомобили от САЩ. В последния случай етапът на консултации между двете страни вече приключи и от Белия дом обявиха вчера, че сега ще поискат официалната комисия в СТО за уреждане на споровете да се произнесе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nikolait
преди 11 години
да нито в САЩ, нито в Германия и естествено в Япония и Китай НЯМА ДЪРЖАВНА ПОДКРЕПА за бизнеса. Само в България държавата се скъсва да помага на бизнеса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още