IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама се върна в играта

Президентът се представи по-добре по време на втория предизборен дебат, свързан с политическите теми

09:37 | 17.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Барак Обама бе много по-убедителен във втория телевизионен дебат. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Барак Обама бе много по-убедителен във втория телевизионен дебат. Снимка: Ройтерс

Дълбоко поемане на дъх в лагера на Барак Обама - президентът на САЩ се представи по-добре от съперника си Мит Ромни на втория телевизионен дебат, състоял се в университета Хофстра в град Хемпстед, щата Ню Йорк. Това сочат данни от социологичически анкети, съобщи Ройтерс.

Според CNN 46% от зрителите смятат за победител Обама, срещу 39% за Ромни. Анкетата на CBS показва съотношение 37 срещу 30 в полза на Обама.

Този път Обама не позволи на опонента си Мит Ромни да премине успешно и през един въпрос, Обама премина в атака, пише Wall Street Journal. "Онова, което казва губернаторът Ромни просто не е вярно", контрира няколко пъти президентът. В първия дебат Обама не показа ясна и убедителна позиция.

„Той показа боен дух, който липсваше в първия дебат преди две седмици", коментира New York Times минути след словесния дуел. Три седмици преди гласуването на 6-и ноември е все по-ясно: Това може да бъдат едни от най-вълнуващите избори в най-новата история.

И все пак този втори дебат не беше "Game Changer" - събитие, което обръща играта. Ромни се отбраняваше смело, нападна президента отново с високия процент на безработицата и слабата икономика. „Знам как да подобря това. Аз прекарах живота си в частния сектор“, каза Ромни. И превърна тази мантра в свое кредо.

По време на дебата снощи Обама заяви, че носи пълната отговорност за трагедията в американското консулство в Бенгази, разиграла се на 11 септември.

Затова не е и чудно, че първите коментатори се изказаха по-скоро сдържано. „Ромни имаше солидна производителност... но Обама е с едни гърди напред", каза експертът на CNN Дейвид Герген.

"Ромни е добре, ако опонентът липсва", заяви Джо Трипи, консултант на демократите, пред Fox News, позовавайки се на провала на Обама при първия дебат. „Но този път Обама бе налице".

И по отношение на езика на тялото Обама е начил доста неща от предния дебат до сега. Този път той не свежда очите, не поглежда със страхопочитание към обувките си - този път той поглеждаше директно към публиката.

Обама не даде на противника си нищо. Може би най-трудният сблъсък се получи, когато двамата заговориха за Либия. Ставаше дума за смъртоносната атака срещу американското консулство в Бенгази, където бяха убити четирима американски дипломати. Ромни се опита да обвини директно Обама за случилото се там.

"Това беше терористично нападение", каза Ромни и постави под съмнение първоначалните твърдения на правителството на Обама, че инцидентът възникнал в резултат на протести срещу антиислямски филм. "Това поставя под въпрос цялата политика на президента в Близкия изток", заяви бившият губернатор на Масачузетс.

Труден момент за президента. Но той реагира президентски. "Аз съм президент и винаги нося отговорността." Но след това се стигна до ожесточен спор, след като Ромни обвини Обама, че едва след две седмици е заявил, че става дума за терористична атака. Въпреки това Обама се позова на речта си 24 часа след убийствата, в която говори за терористичен акт. "Погледнете в протоколите", атакува той Ромни.

Това се оказа може би най-голямата точка на дебата в полза на Обама. „Да се опитваш да печелиш политически точки, това не е начинът, по който действа един главнокомандващ. Вие се опитвате да превърнете националната сигурност в политически въпрос", заяви президентът.

За сметка на това Ромни успя да натрупа отново точки в областта на икономическата политика. Няма съмнение, че оценката на Обама след четири години на власт не може да е розова: Безработицата е висока, икономиката не е във възход, много американци се страхуват от бъдещето – всичко това са шаблони за Ромни. "Президентът се опита, но политиката му не работи", почти радостно заяви той.

"Средната класа беше смазана през последните четири години, а работните места бяха твърде оскъдни", каза Ромни. По думите му разходите, правени от правителството на Обама, раздуват дефицита и ще доведат до увеличения на данъците.

Логично е, че за някои наблюдатели отговорът на Обама не бе убедителен. "Ние трябваше да преминем през трудна година, няма никакво съмнение", призна президентът.

Но основният въпрос е - как избирателите ще реагират на този втори словесен дуел? Ромни наистина бе убедителен след първия дебат, но анкетите показват, че дистанцията между двамата е много близка. Нещо повече: има експерти, които вярват, че много рядко в историята на изборите в САЩ дебатите са имали решаващо влияние върху резултата.

Все още изходът от битката Обама - Ромни е напълно неясен. Третият и последен словесен дуел ще бъде следващия понеделник. А изборите са на 6 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още