IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ромни печели първия предизборен дебат според 67% от американците

Очакванията, че харизматичният Обама ще надговори „дървения“ Ромни, не се оправдаха

10:00 | 04.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Обама бе прекалено предпазлив по време на дебата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обама бе прекалено предпазлив по време на дебата. Снимка: Ройтерс

Дебатът навлезе в 20-тата си минута, когато лицето на Мит Ромни внезапно се промени, пише в свой коментар Нилс Рюдел за германския Handelsblatt. „Първоначално се появи лек спазъм, след което леката усмивка внезапно изчезна. Вместо това кандидатът кимна и се усмихна съзнателно, когато Барак Обама взе думата. Усмивка, излъчваща: Аз съм по-добрият. Ще спечеля тази вечер!“

Но и жестовете на Обама се промениха. Президентът започна разговора весел и уверен, но постепенно лицето му потъмня. Той погледаше все по-често към бюрото си, когато Ромни говореше, от време на време даваше груби отговори и почти забрави през останалата част от времето да се усмихва. Изглеждаше така, сякаш няма желание за този дебат.

Който си е помислил, че харизматичният Обама ще надговори „дървения“ Ромни тази вечер, е сбъркал. Първият телевизионен дебат между президента и неговия републиканския претендент имаше ясен победител и неговото име е Ромни.

В разговора американският президент Барак Обама и неговия претендент от страна на републиканците Мит Ромни изнесоха шумен спор по икономическите въпроси.

Само месец преди президентските избори около 90-минутната среща между опонентите пред камерите на живо и предполагаема аудитория от 60 милиона зрители се разглеждаше предимно като възможност за Ромни да възстанови позициите си в надпреварата за най-важната длъжност в държавата. За водещия според последните социологически проучвания Обама предизвикателството в дуела беше да не попречи на водещата си позиция с груби грешки, пише Wall Street Journal.

В началото на дебата в Денвър, който бе воден от модератора Джим Лерер от PBS, бе зададена темата за пазара на труда. Обама заяви, че плановете му ще доведат до силен растеж на заетостта. Ромни обаче обвини президента, че не успява да събуди икономиката и да намали безработицата, която в момента е 8,1%.

"Губернаторът Ромни има начин на мислене, който показва, че ако се намалят данъците за богатите и регулациите бъдат намалени, нещата ще се подобрят", заяви Обама.

Ромни пък представи кратък икономически план от 5 точки и обвини демократите, че се фокусират твърде много върху правителствените разходи. „Президентът има много подобна позиция, каквато имаше и преди четири години, когато той влезе в офиса си", каза Ромни. Обама бил за-високи данъци, по-високи разходи, повече регулация. „Това не е правилният отговор за Америка".

Според Ройтерс Обама е бил прекалено предпазлив по време на дебатите и сякаш е посветил прекалено много време на това да се опитва да избягва грешки, давайки възможност на Ромни да покаже най-доброто от себе си. Повечето наблюдатели изразиха мнение, че като цяло благоприятното впечатление, произведено от републиканския кандидат, е всъщност главният му успех. Той изглеждаше оживен и усмихнат, докато Обама беше сериозен, мрачен и на моменти дори недоволен. Освен това се оказа, че Мит Ромни може да оперира с цифрите и фактите не по-зле от самия президент. 

И двамата политици са под натиск да дадат повече подробности за своите политически проекти и най-вече как ще върнат най-голямата икономика в света обратно към силните темпове на растеж. В последните анкети Обама имаше няколко пункта преднина: в анкетата Reuters / Ipsos той водеше с 47 към 41 процента. Но няколко други проучвания дават по-малка преднина.

Ромни наскоро направи няколко значителни гафове по време на кампанията. Преди всичко пренебрежителни коментари за получателите на държавни помощи попаднаха в негативни заглавия.

Проучване на общественото мнение на CNN показа, че 67 на сто от американските избиратели смятат Ромни за победител в първите дебати.

Преди изборите на 6-и ноември двамата политици ще се изправят отново един срещу друг на 16-и октомври в Ню Йорк и на 22-и октомври във Флорида. Освен това е предвиден и дебат между вицепрезидента Джо Байдън и неговия претендент Пол Райън на 11-и октомври в Кентъки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още