IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ромни може да сложи край на 15 години безразсъдство в САЩ

За пръв път от много време може да се разрази истинска битка за интелигентността на гласоподавателите, пише Конрад Блак за FT

13:11 | 30.08.12 г. 14
<p>
	Мит Ромни и Пол Райън имат шансове да се преборят с Обама. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мит Ромни и Пол Райън имат шансове да се преборят с Обама. Снимка: Ройтерс

Винаги е било загадка защо САЩ, след като отведоха Запада до най-голямата стратегическа победа в историята на нацията по време на студената война и извоюваха триумф на демокрацията в по-голямата част от света, от 15 години насам се държат почти постоянно като безразсъдна държава по отношение на дърважната си политика, пише дългогодишният журналист и автор на биографии Конрад Блак в статия за Financial Times.

Дори и враговете на Америка едва ли биха могли да измислят по-самоубийствена програма от тази, която бе предприета: аутсорснати бяха около 50 млн. работни места, като в същото време бяха приети 20 млн. неквалифицирани имигранти; хвърлени бяха американски животи и 2 трлн. долара в Близкия изток, а светът беше залят с трилиони долари безполезни ипотеки, които според Wall Street бяха с инвестиционен клас.

В сравнение с това дори малоумните ходове, застрашили еврозоната, изглеждат преливащи от мъдрост, пише Блак.

Американците осъзнават, че страната им е управлявана неправилно и от двете партии на всички нива на управлението и са разочаровани от факта, че свалянето на предишната власт не донесе по-добри политици.

Надпреварата е между един президент, който според повечето американци не се справя добре, и съпреник, за когото повечето американци смятат, че не отговаря на високия пост, за който кандидатства.

Администрацията на Обама увеличи дефицита на страната с почти 20 000 долара на глава от населението, а нетната заетост намаля на фона на липсата на реално икономическо възстановяване.

Обама все още се радва на известна популярност по света, най-вече от страна на онези, които харесват американските лидери, борещи се срещу американския капитализъм и унилатерализъм и нямат нищо против джобовете на американците да бъдат изпразвани от чужденци.

Това пасва на обичайната евроистерия, според която всички републиканци са крадци и религиозни фанатици. Републиканската партия е разгневена, но като цяло е разумна.

За жалост Мит Ромни се държи като консултант, чийто отговор за всичко е оценка на данните, събиране на експерти, обсипване на обществото с изтъркани фрази и отлагане на решението за по-късно.

Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Социализмът тропа на вратата на САЩ под една или друга форма. Огромния брой имигранти са естествени избиратели и поддръжници на социализма и левите програми, независимо кой ще ги предложи. Изпробвано е в Европа и работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
И двамата не стават. Подозирам, че са наясно те и антуражът им, че негативните ефекти от глобализацията за развитите икономики не могат да се избегнат. Положителният ефект от свободното движение на стоки и капитали и развитието на новите икономики се изчерпа. нито лявата нито дясната политика могат да променят ефекта на скачените съдове в глобалната икономика, който води до тенденция на изравняване икономическото развитие и стандарт на страните въвлечени в играта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
eldred
преди 11 години
Сравнение с чудещият се как по-силно да разпали класова война Обама, Ромни може да изглежда като приемлив избор, а Райън изглежда като смислено говорещ, интелигентен и прозорлив управник, но биографиите им бързо оборват това. И двамата в миналото са гласували редовно за повече бюджетни харчове, подкрепяли са войните, патриотичния акт, спасителните планове по времето на Буш. Сега преди изборите съвсем друга песен пеят. И не е вярно, че включването на Райън е променили предизборната надпревара. Ромни беше принуден да заеме по-дясна и по-консервативна позиция още по време на дебатите на вътрешнопартийните избори. Привлече Райън за да затвърди позициите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
bubblehead
преди 11 години
Винаги е било загадка защо САЩ, след като отведоха Запада до най-голямата стратегическа победа в историята на нацията по време на студената война и извоюваха триумф на демокрацията в по-голямата част от света, от 15 години насам се държат почти постоянно като безразсъдна държава по отношение на дърважната си политика--------------------------------------------------------------------------------Изненада няма а трябва повече да се мисли. Политиката днес не е това което е била в средата на миналия век и Америка като фгламан н адемократичния свят върви най-напред и в тоя смисъл дивотиятана и се вижда най на чело.... Американската политика е подивяла защото е залитнала напълно в популизъм и заедно със пълното оглупяване на комусуматорското общество се води от най-ниските страсти на електората ... каквото мороните искат това получават. Искат оръжия - ето ви оръжия само изберете мен, искат смъртно наказание - ето ви смърт... , искат църковно образование - води се борба но някой ден ще го получат... В Америка ( а и в Европа ) отдавна няма полтици които са лидери и водят обществото, обществото води политиците. Днес всичко на политическата сцена се прави в името на избираемоста и резултата е политика която рефлектира на разбиранията на масата от американското общество а тя масата навсякъде и винаги е от ***.... никаква изненада нямав днешната американска политика, интересно е как свършава тая само. Например дали свършва тая политическа линия със един газилионер и всички останали бедни? Със оръжие още с изписването от родилното за всяко новородено ? И смъртно наказание за 2 неизвинени отсъствия ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
По-важният показател е каква е заетостта а не безработицата.Важно е и профила на дошлите имигранти - образование, квалификация.*** безумните успехи - да загубиш 50 млн. работни места и да докараш 20 млн. имигранти (за какво ти са ?).Капиталът ако не успее да затрие цивилизацията, то поне бялото население тотално ще го маргинализира, т. е. след нас потоп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
lyusien
преди 11 години
До 8 Демократите в С А Щ - социалисти Това направо ме уби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Jay Gould
преди 11 години
Достатъчно е да се види недоразумението наречено Джеймс Уорлик пратен ни за посланик (!), за да стане ясно, че социалистите (демократите) определено имат голяяяяяяям проблем с кадрите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
mick
преди 11 години
Глобализацията е причината за аусорсването на милиони работи места, както и за имиграцията. Ако решат да я поогънат тая глобализация, може и да не е така. Но дотогава все в тая посока ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 11 години
Хайде да прогнозираме Мойто мнение е че ако за двата месеца до изборите безработицата в С А Щ падне под 8 % ако Б В П за третото тримесичие е около 2 % ако няма до тогава някаква воина и цените на петрола паднат до около 87 долара за барел WTI - Барак Обама със сигурност ще спечели В противен случаи надпреварата ще бъде жестока и всеки от тях може да спечели с минимална разлика Хайде прогнозирайте Аз залагам на Обама Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
LuckyYou
преди 11 години
Само че има един проблем, В момента шансовете на Обама да остане президент са 62.5%. А вие колкото и да си пишете не можете да промените това. Когато фактите говорят и боговете мълчат!:http://sports.betfair.com/?mi=21311313&ex=1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още