IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските борси се очаква да отворят отново в сряда

Ще бъде безпрецедентно да имаме тридневна пауза заради природна стихия, а американските пазари не искат да бъдат възприети като ненадеждни, посочва трейдър

23:35 | 30.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатските борси се очаква да отворят отново в сряда

Очаква се основните борси в САЩ да възобновят търговия в сряда, след като Санди - най-силната буря в Ню Йорк от близо 75 години – ги принуди да затворят за два дни, пише Ройтерс.

От NYSE Euronext обявиха, че Нюйоркската борса ще отвори, макар че ако се наложи ще премине изцяло към електронна търговия. Борсата Nasdaq, както и BATS Exchanges, също ще работят.

„Опитваме всичко, за да отворим в сряда и очакваме това да стане, но много комании вероятно ще имат проблеми с връзката или някакви други, така че съветваме всички да тестват своите системи за сигурност”, заяви главният оперативен директор на NYSE Лари Лейбовиц.

Най-малко 30 души са загинали, а милиони са останали без електричество, след като Санди връхлетя източното крайбрежие в понеделник. Бурята затвори повечето бизнеси в Манхатан и причини наводнения в тунелите на метрото, което ще го остави неизползваемо за няколко дни.

Първоначално щатските борси планираха да отворят в понеделник, но в крайна сметка отстъпиха пред компаниите, които бяха загрижени за сигурността на своите служители, както и заради невъзможността пазарите да работят ефективно при намален персонал.

За първи път от 27 години пазарите в САЩ преустановяват работа заради лошо време. Анализатори очакват борсите и банките да претърпят загуба на приходи за десетки милиони долари дневно.

Последното продължително затваряне на борсите бе след атентатите от 11 септември (вторник) 2001 г., като търговията бе възобновена чак на 17 септември (понеделник).

”Ще бъде безпрецедентно да имаме тридневна пауза заради природна стихия, а американските пазари не искат да бъдат възприети като ненадеждни”, изтъква Майк Ший, управлявщ партньор и трейдър в Direct Access Partners.

След двудневната пауза в разгара на отчетния сезон и в края на фискалната година за някои фондове, търговията вероятно ще бъде волатилна.

”Поне в началото очаквам пазарна свръх реакция, независимо от посоката. Предвиждам голям обем на търговия поне в първия час от сесията”, коментира Арт Хоугън, управляващ директор в Lazard Capital Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още