IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Основният приоритет „трябва да бъдат работните места и растежът“

Американският президент предлага балансиран подход за избягване на фискалната пропаст, като повече внимание вече бъде отделено на увеличаване на приходите

22:18 | 14.11.12 г.
Обама: Основният приоритет „трябва да бъдат работните места и растежът“

Американският президент Барак Обама заяви на пресконференция, че основен приоритет при разрешаването на фискалната криза в страната „трябва да бъдат работните места и растежът“, съобщи CNBC.

Обама е убеден, че републиканците могат да се присъединят към опитите на Демократическата партия за избягване на „фискалната пропаст“ - едновременното автоматично влизане в сила в началото на 2013 г. на съкращения на разходите във федералния бюджет и изтичане на срока на данъчните облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши, ако не бъде постигнат политически компромис.

„Има само един начин за разрешаването на тези проблеми и той е да го направим заедно“, категоричен бе той. „Убеден съм, че можем да го направим“, добави президентът.

Той е за балансирано решение на проблема, включващо също - освен вече законодателно приетото съкращаване на федералните разходи с 1 трлн. долара - и увеличаване на приходите.

Обама иска да избегне повишаването на данъчното бреме за 98% от американските домакинства, които печелят до 250 000 долара годишно, чрез удължаване на данъчните им облекчения от страна на Конгреса, но настоява най-богатите 2% да плащат по-високи данъци.

Той е убеден, че данъчният проблем е разрешим, и е открит за идеи относно повишаването на приходите, но тези идеи трябва да защитават средната класа и да водят до понижаване на дефицита.

Според него мандатът, който са му връчили избирателите, включва защита на средната класа. „Бях избран, за да работя за доброто на американските семейства и дребния бизнес в страната, които все още се възстановяват от наистина тежката рецесия и виждат надежда в бъдещето“, подчерта той.

Обама лобира пред представители на бизнеса и работническите организации за подкрепата им за нови приходи на стойност 1,6 трилиона долара, за да бъде избегната „фискалната пропаст“. Пред тях той е заявил, че остава верен на обещанието си да изисква от богатите да плащат по-високи данъци.

Обама и представителите на демократическото малцинство в Конгреса искат фискалните преговори да се съсредоточат в значителна степен върху увеличаването на приходите и доста по-малко върху съкращаването на разходите, заяви съветник на сенатор-демократ, пожелал да остане анонимен.

Съветникът добави, че при положение, че в законодателството вече е залегнало съкращаване на разходите с 1 трлн. долара, сега основно внимание трябва да се обърне върху повишаването на приходите. По думите му целта е по този начин дефицитът във федералния бюджет да бъде понижен с 3 трлн. долара през следващите 10 години.

Днес Обама ще се срещне с неколцина изпълнителни директори, които настояват за споразумение по „фискалната пропаст“ преди края на годината, предупреждавайки, че несигурността може да разклати финансовите пазари и да нанесе удар върху икономическото възстановяване.

Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви, че президентът ще представи предложение за нови данъци върху бизнеса на стойност 1,6 трлн. долара и богатите американци, когато започне обсъжданията с републиканците в Конгреса. Това е 2 пъти повече от обсъжданите с лидерите на Републиканската партия мерки по време на преговорите през лятото на 2011 г., когато основният проблем бе повишаването на тавана на вътрешния дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още