IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите американци разпродават активи заради задаващата се фискална пропаст

Заможните домакинства преразглеждат инвестициите си в имоти и акции, за да спестят от данъци

13:36 | 13.11.12 г.
Богатите американци разпродават активи заради задаващата се фискална пропаст

За много от богатите американци 2012 г. се превръща във все по-добра година за продажби, пише CNBC.

Причината е тревогата им около задаващата се фискална пропаст в края на тази година, когато ще изтекат много данъчни облекчения за по-заможните американци и ще влязат в сила планирани съкращения на разходите.

Притеснени от евентуалното покачване на данъците върху печалбата от продажба на имоти и дивиденти, много от богаташите бързат да се разтоварят от натрупаните акции и излишните жилища преди края на годината в опит да си спестят данъчни разходи за милиони долари.

Ако данъчните облекчения от ерата на Буш бъдат отменени, налогът върху печалбата от продажба на имоти ще се върне към предишното си равнище от 20% в сравнение с 15% в момента. Възможно е общата тежест за мнозина американци с високи доходи да достигне 25%.

Данъците върху дивидентите пък могат да се покачат от 15% до над 43%. А данъкът върху имотите може да нарасне от 35% за имоти на стойност над 5 млн. долара до 55% за недвижима собственост, струваща над 1 млн. долара.

В тази ситуация богатите американци внимателно оглеждат активите си, за да преценят какво може и трябва да бъде продадено сега, за да се избегнат евентуалните по-високи данъци догодина.

Най-сериозна е разпродажбата на акции. Тъй като най-богатият 1% от американските домакинства държи над половината от акциите в САЩ, покупко-продажбите от тяхна страна биха могли да окажат сериозно въздействие върху пазара.

Собствениците на частни фирми също бързат да продадат компаниите си преди евентуалното повишение на данъците. Например, ако предприемач продаде компания за 100 млн. долара, в момента данъците му ще са с 10 млн. долара по-ниски спрямо тези, които би платил, ако се раздели с бизнеса си през 2013 г.

Оживление се наблюдава и при продажбата на луксозни къщи. Според брокери някои от мултимилионните продажби напоследък във Флорида, Ню Йорк и Калифорния са били породени отчасти поради желанието на продавачите да ги пласират преди края на 2012 г.

Разпродажбите биха могли да имат дълбоко въздействие както върху цените на активите в САЩ, така и върху данъчните приходи.

Робъртън Уилямс от Центъра за данъчна политика твърди, че е трудно да се определи прекия ефект, тъй като в икономиката има много други фактори. Все пак, активизирането на богатите продавачи би могло да окаже низходящ натиск върху цените на активите и акциите, поне в краткосрочен план.

Експертът допълва, че е възможна и нестабилност и непредвидимост на приходите, поради което има опасност правителството да получи по-малко от очакваното през първите година-две след данъчното увеличение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още