IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски банки искат отлагане на новите правила за капитала

Основанието е, че отсрочката, дадена от Федералния резерв на американските банки, ще постави в неизгодна позиция европейските им конкуренти

13:21 | 26.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Европейски банки искат отлагане на новите правила за капитала

Европейски банки са помолили Европейската комисия да отложи въвеждането на по-строгите правила за банковия капитал с 12 месеца до началото на 2014 г., след като американските регулаторни органи също дадоха отсрочка за прилагането на новите изисквания, съобщи Ройтерс.

Правилата са част от споразумението Базел III, сключено като отговор на финансовата криза от 2007-2009 г., и трябва да принудят банките да утроят стойността на основния капитал, който са длъжни да задържат, за да бъдат избегнати бъдещи спасителни финансови пакети за сектора, осигурени с пари на данъкоплатците.

На 21 ноември от Европейската банкова федерация са изпратили писмо до еврокомисаря по въпросите на вътрешния пазар Мишел Барние, с което официално се иска отлагане, на основание, че банките от Европейския съюз биха били поставени в неизгодна позиция, ако въведат новите правила преди американските си конкуренти.

„Сега сме много загрижени за възможните последици, които може да предизвика последното изявление на американските власти по отношение на международната конкурентоспособност на европейските банки“, се посочва в писмото.

В него се добавя, че кредитните институции в ЕС са изправени пред резки регулаторни промени, включително новите изисквания за капитала и за ликвидни буфери, както и пред създаването на надзорен орган за бранша на съюзно ниво.

„През цялото това време на нашите американски конкуренти няма да се налага да поемат аналогични задължения по същото време или в обозримо бъдеще“, се подчертава в документа.

Европейските банки отдавна се оплакват, че продължителните преговори по новите правила означават, че те няма да разполагат с достатъчно време, за да започнат да ги прилагат от 2013 г., както бе планирано.

Сега те увеличават призивите за отлагане, твърдейки, че скорошното решение на американския Федерален резерв да отложи прилагането на Базел III води до риск от създаване на тенденция, при която Европа затяга регулаторната примка около банките си, докато в останалия свят процесът се задържа.

Говорител на Барние заяви, че ЕС ще потърси координирана позиция със САЩ. „Различните норми ще влизат в сила постепенно до 2019 г.“, припомни той.

„Ще приключим успешно преговорите между държавите и Европейския парламент през следващите няколко седмици и Мишел Барние ще потърси яснота от САЩ и ще предприеме действия за съгласуван подход между САЩ и ЕС. Нормите на Базел III са важни за силни и конкурентоспособни банки в Европа“, изтъкна той.

Запитан доколко отлагането е възможно, говорителят отбеляза, че в момента най-важно е да бъдат приключени тристранните преговори между ЕК, държавите-членки на ЕС и ЕП, така че прилагането на правилата да започне в началото на 2013 г.

Джузепе Мусари, президент на Асоциацията на италианските банки, обаче е категоричен, че въвеждането в сила на изискванията, залегнали в Базел III, трябва да бъде отложено и дори напълно спряно. „Очевидно няма споразумение в световен мащаб, така че ние не би трябвало да започваме с прилагането му на практика“, добави той.

През тази седмица обаче Елке Кьониг, президент на Федерална служба за финансов надзор (германският регулаторен орган), отправи предупреждение срещу колебанията и отлагането при въвеждането на правилата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още