fallback

Обама призова за компромис, за да се избегне "фискалната пропаст"

Според републиканеца Джон Бейнър обаче разговорите с Белия дом са почти в задънена улица

11:52 | 01.12.12 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският президент Барак Обама предупреди за „пестелива Коледа”, ако не бъдат удължени данъчните облекчения за работещите семейства, като част от споразумението за избягване на „фискалната пропаст”, съобщава ВВС. 

Обама призова двете партии да направят компромис, за да постигнат сделка, като лично той се ангажира с такъв.  Председателят на Камарата на представителите в Конгреса, републиканецът Джон Бейнър, обаче заяви, че разговорите с Белия дом са почти в задънена улица.

Той каза, че планът на президента за повишаване на данъчните постъпления с 1,6 трлн. долара в продължение на 10 години, не е сериозен. Планът предвижда също повече средства за подпомагане на безработните и затруднените собственици на ипотеки.

Президентът желае удължаване на данъчните облекчения за домакинствата с годишни доходи до 250 хил. долара, но настоява данъците за тези с по-високи доходи да се увеличат.

Според Бейнър искането горните 2% от американските данъкоплатци да плащат повече данъци би парализирало крехката икономика. Той критикува и неадекватните бюджетни съкращения, предложени в четвъртък от администрацията. Планът на Обама предвижда спестяването на 400 млрд. долара от Medicare и други социални програми в рамките на 10 години.

„В безизходица сме. Да не се залъгваме, в момента сме почти до никъде”, е споделил Бейнър пред репортери. Някои републиканците вече обявиха, че биха обсъдили повишаване на данъчните приходи в името на сделка за избягване на „фискалната пропаст”, която би изтеглила около 600 млрд. долара от икономиката с автоматичното задействане от Нова година на данъчни повишения и бюджетни съкращения за справяне с дефицита. Според Белия дом обаче краят на данъчните облекчения няма да е достатъчен за запълване на бюджетния дефицит. Обама не би приел сделка, която не включва повишаване на данъците за богатите, даде знак прес секретарят Джей Карни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:49 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още