IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке оказва натиск за решаването на бюджетните проблеми на САЩ

Председателят на Фед призовава за споразумение за фискалната пропаст, която би била съществена заплаха за възстановяването на американската икономика

20:10 | 20.11.12 г.
Бернанке оказва натиск за решаването на бюджетните проблеми на САЩ

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке реши да окаже натиск на законодателите във Вашингтон да постигнат споразумение за фискалната пропаст.

В реч в Ню Йорк Бернанке каза, че споразумението за дългосрочното намаляване на бюджетния дефицит на страната може да премахне пречките пред растежа, а провалът за постигането му ще представлява съществена заплаха за възстановяването на американската икономика, предаде Bloomberg.

“Сътрудничеството и креативността за разрешаването на фискалните проблеми и по-специално – приемането на план за решаването на дългосрочните бюджетни въпроси, може да превърне новата година в една добра година за американската икономика”, посочи Бернанке.

“Реализацията на автоматичните увеличения на данъците и съкращаването на разходите ще представляват съществена заплаха за възстановяването”, допълни той, като предупреди, че има риск американската икономика отново да изпадне в рецесия.

Председателят на Фед потвърди ангажимента на институцията да изкупува облигации, докато не бъде постигнато трайно икономическо възстановяване.

“Искаме да сме сигурни, че възстановяването е на ход, преди да нормализираме политиката си”, каза още Бернанке.

Мащабните покупки на активи, които предприе Федералния резерв, напомпаха баланса на институцията до рекордните 2,88 трлн. долара. Количествените улеснения обаче спомогнаха за намаление на лихвите до рекордно ниски нива и понижаване на нивото на безработицата, макар че тя продължава да бъде висока за американските стандарти.

Сериозен проблем за САЩ е дългосрочната безработица, която заплашва да се превърне в структурна. Данните показват, че над 40% от безработните са оставали без работа за период от над 27 седмици.

Същевременно жилищният пазар в САЩ,  от който тръгна световната криза, се превърна в един от малкото източници на сила за американската икономика. Последните данни показват, че нарастват и строителството, и продажбите, и цените на жилищата в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още