IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS преговаря за глоба от 1 млрд. долара за манипулирането на лихви

Със сумата обаче ще бъдат уредени претенциите само на регулаторните органи

12:43 | 14.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
UBS преговаря за глоба от 1 млрд. долара за манипулирането на лихви

Швейцарската банка UBS AG е близо до сключване на споразумение за плащане на 1 млрд. долара по обвинения в опити за манипулиране на междубанкови лихвени проценти с цел да увеличи търговската си печалба, заявиха източници на американското издание Wall Street Journal, запознати с преговорите.

Според източниците обявяването на споразумението е на път да се случи в началото на следващата седмица. Те обаче предупреждават, че обсъжданията продължават.

Ако думите им се потвърдят, това ще бъде над два пъти по-висока санкция от платената от британската банка Barclays PLC глоба от 450 млн. долара за уреждането на подобни обвинения през юни.

Очакваните принудителни действия са следствие от мащабно разследване, обхванало три континента, че банки са манипулирали междубанковите лихвени проценти LIBOR и EURIBOR, засягайки цените на заеми, деривативни инструменти и други финансови договори на стойност стотици трилиони долари в целия свят.

LIBOR се изчислява чрез оценки, получени от банките за лихвите, по които получават заеми в различни валути и за различни по продължителност периоди. Няколко банки бяха обвинени, че са представяли фалшиви изчисления и са съгласували действията си, за да манипулират лихвите. Над десет банки са разследвани по случая от американски, британски и други регулаторни органи.

Евентуално споразумение ще сложи край на разследванията срещу UBS от страна на американската Комисия за фючърсна търговия със суровини, министерството на правосъдието на САЩ и британската Агенция за финансовите услуги, както и с швейцарските регулаторни органи.

В началото на миналата година швейцарската банка стана първата кредитна институция, която обяви, че е разследвана от американското правителство заради подозрения в манипулиране на междубанковите лихвени проценти.

От банката разкриха, че са сключили споразумения за частичен имунитет с министерството на правосъдието на САЩ и с властите в Швейцария и Канада с обещание за сътрудничество. Споразумението с антимонополното подразделение на министерството обаче не я защитава от преследване от наказателното подразделение, което е сред основните 3 регулаторни органа, участващи в очакваната сделка.

Споразуменията за имунитет имат за цел да ограничат глобите за банката, ако тя бъде принудена да плаща. Глобите за Barclays през лятото бяха занижени, защото регулаторните органи оцениха сътрудничеството на служителите ѝ.

Откакто започна вътрешна ревизия по въпроса, UBS уволни или отстрани временно от длъжност около 20 трейдъри и мениджъри, за които се смята, че са замесени в опитите за манипулиране на междубанковите лихвени проценти.

Последна актуализация: 20:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още