IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пентагонът уволнява 46 000 души заради автоматично съкращаване на бюджета

Над 800 000 цивилни служители може да бъдат принудени от април да работят един ден в седмицата безплатно, за да бъдат спестени 5 млрд. долара

22:49 | 25.01.13 г. 4
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американското министерство на отбраната обяви, че уволнява повечето от 46-те хиляди служители на временни трудови договори, тъй като от 1 март ще влязат в сила автоматични бюджетни съкращения на стойност 50 млрд. долара, съобщи ВВС. Ще бъдат съкратени и средства за поддръжката на бойни кораби и самолети.

Заместник-министърът на отбраната Ащън Картър заяви, че Пентагонът действа, „защото времето за евентуални промени в бюджета ни се изчерпва“.

Съкращенията са част от т. нар. „фискална пропаст“ в САЩ. На 1 януари американските законодатели постигнаха споразумение за отлагането на влизането им в сила с 2 месеца, но ново отлагане не се очертава, макар че за преговорите за бюджета на страната през миналата седмица бе осигурено допълнително време до май чрез увеличаване на тавана на федералния дълг.

Картър каза, че е наредил на всяка армейска служба до 1 февруари да разработи подробни планове за понижаване на краткосрочните разходи. Той добави, че Пентагонът може да принуди своите 800 000 цивилни служители от април да работят по един ден в седмицата без заплащане, като чрез този ход се очаква да бъдат спестени 5 млрд. долара.

Мерките за съкращаване на разходите в Пентагона целят понижаване на бюджета за отбрана с общо 500 млрд. долара за период от 10 години, а и останалите министерства ще бъдат засегнати в различна степен.

В началото на 2012 г. министерството на отбраната представи стратегия, която трябва да осигури икономии за най-малко 450 млрд долара през следващото десетилетие. Съкращаването на разходите, което трябва да влезе в сила в началото на март, е допълнение към тези усилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
balkando
преди 11 години
все отнякъде трябва да започнат, ако не искат да свършат зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
balkando
преди 11 години
все отнякъде трябва да започнат, ако не искат да свършат зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
keizer
преди 11 години
това е световната супер сила, ти кво очакваше? отделно сащ имат третото по големина население на земята след китай и индия. нищо странно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още