IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пентагонът инвестира в "по-зелена" армия

Сметката от 13 млрд. долара за петрол за 2010 г., човешката цена за доставките на гориво на бойната линия и търсенето на алтернативи на настоящите енергоносители движат процеса

08:47 | 25.08.11 г. 1
<p>
	Системата тип &quot;шамандура&quot; на Ocean Power Technologies Inc. пред базата на американските морски пехотинци в Оаху, Хавай. <em>Снимка: c1.gas2.org, лиценз: <a href="http://search.creativecommons.org/?noBeta=1" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Системата тип "шамандура" на Ocean Power Technologies Inc. пред базата на американските морски пехотинци в Оаху, Хавай. Снимка: c1.gas2.org, лиценз: Creative Commons

Смятате, че сметката ви за гориво е твърде висока? Погледнете американската армия, която през миналата година е похарчила огромните 13 млрд. долара за петрол, за да поддържа в действие своите кораби, самолети и бойни машини.

Добавете към това човешките жертви от нападенията върху конвоите за доставка и приблизителната цена от 400 долара за галон гориво, достигнало до бойната линия, и няма да се учудите, че американското министерство на отбраната търси алтернативи, съобщи MarketWatch.

„Флотът и военновъздушните сили са си поставили много агресивни цели за промяна на техните енергийни ресурси през следващото десетилетие“, заяви Шери Гуудман, старши вицепрезидент в NA Analysis & Solutions и бивш изпълняващ длъжността заместник-министър на отбраната. „В момента сме на кръстопът. Няма един единствен сребърен куршум, а много сребърни едри сачми. Ще бъдат извършени много промени през следващото десетилетия в начина, по който зареждаме автомобилите си и армията“, твърди Гуудман.

Тези промени се очаква да създадат възможности за всеки, който иска да участва в процеса за промяна на енергийното портфолио на Пентагона.

Със сигурност алтернативната енергия е все още млада, волатилна индустрия и среща многобройни препятствия в търсенето на изгодни правителствени договори, особено като се има предвид последният опит на Конгреса на САЩ за контролиране на разходите.

Като се имат предвид предизвикателствата и настоящите загуби на Wall Street, най-малко един анализатор избягва  напълно публично търгуваните „технологично чисти“ компании въпреки нарастващия интерес на Пентагона към възобновяемите енергийни източници.

„Точно сега не препоръчваме този сектор“, заяви Джеси Пичъл, управителен директор на проучванията за „зелени“ технологии в Jefferies. „Професионалните инвеститори ги няма при тези акции“, добави Пичъл. Той обаче посочи, че в дългосрочен период постепенното прехвърляне към слънчевата енергия в правителствените учреждения може да облагодетелства производителите на фотоволтаични панели, включително производители с ниски разходи като First Solar Inc.

Повечето компании, които участват в похода на армията към „зелената" енергия, твърдят, че дейността им все още е на начален етап. Те обаче силно желаят да реализират перспективен ръст и в частния сектор.

„Усилието е насочено към развитие на  по-леки, по-продуктивни батерии и горива за автомобили, камиони, самолети и танкове“, подчерта Гуудман. „Същевременно енергията е свързана и със сигурността на бойното поле. Губим войници всеки месец, когато трябва да конвоираме горива за фронта. Това излага човешки животи на риск, така че нашите военни лидери искат да бъдат открити други начини чрез слънцето или вятъра или чрез по-добри батерии, за да бъде осигурена енергия за нашите войски“, добави той.

Инвеститорите на дребно, които се интересуват от придобиването на дял във военните програми за „зелена“ енергия, могат да обмислят някоя от малкото публични оферти от компаниите, които правят бизнес с американското правителство. Останалите играчи все още не са достигнали фазата на първично публично предлагане, но вече привличат интереса на спекулантите и институционалните инвеститори.

Ocean Power Technologies Inc., която стана публична компания през 2007 г., произвежда системи тип "шамандура" за производство на електричество, които извличат енергия от вълните. Нейният главен изпълнителен директор Чарлз Дънливи заяви, че тези системи могат да подпомогнат усилията на американския флот за използване на повече енергия от възобновяеми източници.

Тяхната 40-киловатова шамандура PB40 е в експлоатация от декември 2009 г. и е разположена на по-малко от миля от крайбрежието на базата на морските пехотинци в Оаху, Хавайските острови. Във върховите периоди от денонощието тя произвежда достатъчно електроенергия за 20 къщи.

Освен това компанията започна морски изпитания на система от шамандури за захранване на устройство за наблюдение от океана, предназначено за флота като алтернатива на дизеловите генератори.

Друга компания, свързана със „зелената вълна“ в армията, е специализираната във водораслите Solazyme Inc., която стана публична на 27 май при цена от 18 долара за акция. В сътрудничество с подразделение на Honeywell International Inc. тя работи за доставки на произведено от микроби иновационно гориво за авиацията и флота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
promanbg
преди 12 години
Да заменят бомбите с лъкове, пушките с копия и транспортните средства с лодки и каруци. Така ще спестят 99% от военния си бюджет :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още