IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ започват да губят ВЕИ надпреварата с Азия

Наред с Китай, още няколко азиатски страни изпреварват Щатите в развитието на слънчеви и вятърни технологии, както и на нови видове батерии

13:51 | 24.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ започват да губят ВЕИ надпреварата с Азия

Китай и още няколко азиатски страни скоро ще поставят истинско предизвикателство пред САЩ в надпреварата за създаването на индустриални възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), ако Вашингтон не осигури повече стимули за местния бизнес и възможност за рискови капиталовложения. Това стана ясно при изслушване на Конгреса в сряда, съобщава Ройтерс.

Позицията на САЩ, някога лидер в енергийните иновации, сега е застрашена не само от Китай, но и от Южна Корея, Малайзия и Филипините, тъй като не се осигуряват достатъчно стимули за финансиране на развитието на алтернативните източници на енергия. Това е заявил Рави Висванатан от международната компания New Enterprise Associates.

По думите му тези страни са изпреварили САЩ в развитието на вътрешното производство на слънчеви и вятърни технологии, както и на нови видове батерии.

Китай вече има пазарен дял от над 50% при соларните панели и компаниите в страната търсят възможности за износ на вятърни турбини.

Сенатът не успя да прокара климатичния законопроект, с който да се определят цените за търговия с разрешителни за въглеродните емисии, затова ще трябва да приеме закони, които ще създадат възможност за развитие на алтернативните енергийни източници, заявява експертът.

Сенаторът Джеф Бингман представи тази седмица законопроект, който ще изисква доставчиците на ток да включват минимални количества алтернативна енергия чрез въвеждането на Федерален стандарт за електроенергията. Бъдещето на този законопроект обаче за момента не е ясно.

Много щати вече развиват собствени ВЕИ стратегии, но в повечето случаи те нямат законови механизми или санкции, които да гарантират финансирането им, според Марк Фултън, ръководител на звеното за изследване на климатичните промени на Deutsche Bank.

Не всички са съгласни, че една федерална ВЕИ стратегия е добра идея, твърди Джеймс Сенсънбренър, високопоставен републиканец от комисията за енергийна независимост и проблемите, свързани с глобалното затопляне. Според него определянето на ВЕИ равнища в енергийния микс в края на краищата ще навреди на индустрията, тъй като победителите няма да са стимулирани да развиват по-евтини и сигурни източници на енергия.

Фултън се противопоставя на това, като твърди, че петролната и газовата индустрия получават доста повече субсидии, отколкото производителите на алтернативна енергия, а ВЕИ технологиите ще поевтинеят в процеса на развитието им.

Несигурността в САЩ по отношение на това кога ще мине законопроектът за климата, който ще сложи началото на CO2-пазара, както и политическото движение в Калифорния срещу правителствената програма за емисиите, обезкуражава инвеститорите да разгърнат дългосрочно вложенията си в алтернативна енергия, подчертава Фултън.

Германия, Япония и Китай са развили специални фондове, с които насърчават местното производство на алтернативни ВЕИ-технологии, но САЩ тепърва поставят началото, коментират експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още