IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама настоява за споразумение за бюджетните съкращения

Ако рязкото съкращаване на разходите влезе в сила от 1 март, това ще отнеме 0,3 - 0,6 процентни пункта от икономическия растеж през 2013 г., смятат икономисти

12:28 | 26.02.13 г. 1
Обама настоява за споразумение за бюджетните съкращения

Президентът на САЩ Барак обама предупреди, че автоматичните съкращения на бюджетните разходи, които ще влязат в сила след 4 дни, ако не бъде договорено друго, ще имат неблагоприятно въздействие върху американската икономика. Той призова за последен опит за постигането на бюджетна сделка или за спирането им от Конгреса, съобщи FT.

По думите на Обама дори само при заплаха от бюджетни съкращения в размер на 85 млрд. долара до края на фискалната година „бизнесът подготвя предизвестия за съкращения, а домакинствата планират да намалят разходите си“.

„Колкото повече приближава времето тези съкращения да бъдат приложени, толкова по-голямо е въздействието“, коментира президентът на САЩ.

Според изчисления на икономисти ако орязването на разходите влезе в сила, това ще отнеме от 0,3 до 0,6 процентни пункта от икономическия растеж през 2013 г.

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Джон Бейнър жбаче разкритикува Обама за натиска, който той се опитва да оказва. „Вместо да използва военните в тази кампания, ако президентът е сериозен, ще седне с Хари Рийд (лидерът на демократичното мнозинство в Сената – бел. ред.) и ще отговори на проблемите“, коментира Бейнър.

Щатските правителства частично ще поемат удъра от орязаното финансиране, но едва ли ще се включат като посредници в последните опити да се постигне някакво друго споразумение за приходите и разходите в бюджета на САЩ.

Единият начин е да се приеме нов законопроект, който да даде по-широки правомощия на Белия дом да избира областите, за които да се ореже финансирането, тъй като сегашният закон не дава такава гъвкавост.

Най-сериозна тежест ще понесе военната индустрия, тъй като предстои най-силно да бъде орязано финансирането за армията и военните дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
ABBA
преди 11 години
"Най-сериозна тежест ще понесе военната индустрия, тъй като предстои най-силно да бъде орязано финансирането за армията и военните дейности."Долара се крепи на армията на САЩ, която напада всеки, който не продава петрол в USD... !!!Ам с'я ?!?!!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още