IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът на САЩ потвърди назначаването на Мери Джо Уайт за председател на SEC

Тя обаче ще остане на поста само до края на мандата на предшественичката си Мери Шапиро, който изтича през юни 2014 г.

00:12 | 09.04.13 г.
<p>
	Мери Джо Уайт и Барак Обама при номинирането ѝ за председател на Комисията за ценните книжа и борсите. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мери Джо Уайт и Барак Обама при номинирането ѝ за председател на Комисията за ценните книжа и борсите. Снимка: Архив Ройтерс

Американският Сенат потвърди назначаването на Мери Джо Уайт като нов председател на Комисията за ценните книжа и борсите (Securities and Exchange Commission – SEC), съобщи ВВС.

Бившият федерален прокурор бе номинирана за поста през януари от президента на САЩ Барак Обама, след като през ноември предшественичката ѝ Мери Шапиро подаде оставка.

65-годишната Уайт си изгради репутация на непоколебим борец срещу престъпността в Южния окръг на Ню Йорк, където в продължение на 10 години бе областен прокурор.

Тя поема новия си пост в критично време за американските борси, където след финансовата криза бяха въведени нови правила и ограничения.

Одобрението на Сената обаче важи само до края на мандата на Шапиро, който изтича през юни 2014 г.

Имаше известни опасения за работата на Уайт като адвокат на частна практика, представляващ някои от големите корпорации в САЩ. Тя обаче обеща да избягва възможен конфликт на интереси.

През миналия месец Уайт заяви пред Комисията за банките в Сената, че ще прилага настойчиво принудителните мерки и ще държи отговорни „всички нарушители, индивидуални и институционални, на каквато и да било позиция и от какъвто и да било мащаб“. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още