IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на оръжия от САЩ достигна рекордните 70 млрд. долара през 2012 г.

Година по-рано от страната са изнесени оръжия за 30 млрд. долара

16:13 | 19.04.13 г. 1
<p>
	Изтребителят F/A-18 Hornet. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Изтребителят F/A-18 Hornet. Снимка: Архив Ройтерс

Износът на оръжие и военна техника от САЩ е достигнал рекордно високите 70 млрд. долара през 2012 г., съобщи Андрю Шапиро, помощник държавен секретар по военно-политическите въпроси, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Миналата година стана за САЩ „най-силната в историята на продажбите на оръжия в чужбина“, подчерта Шапиро. „През календарната 2012 г. бяха достигнати почти 70 млрд. долара“, добави той.

За сравнение представителят на американското министерство на външните работи изтъкна, че през 2011 г. износът на американско оръжие е бил на стойност около 30 млрд. долара.

По думите му през последната година американските власти са издали над 85 000 лиценза за „преки търговски продажби“ на оръжие - „повече от когато и да било досега“.

Освен това в хода на дейността за реформиране на режима за контрол върху износа САЩ съществено са съкратили времето за разглеждане на молбите за издаване на лиценз за износ на оръжие от 40-60 дни преди няколко години до приблизително 17 дни през 2012 г.

Според Шапиро обаче принудителните отпуски, свързани със съкращаването на разходите на Пентагона, може да забавят обработването на молбите през настоящата година, съобщи NDTV.

Той отбеляза също, че американските оръжия продължават да бъдат търсени в Близкия Изток и Азия, но компаниите от САЩ са изправени пред яростната конкуренция от страна на европейските производители, които отчитат намаляващо търсене на своите вътрешни пазари.

Представителят на Държавния департамент, който напуска ведомството в края на седмицата, отказа да коментира конкретни сделки за продажба на оръжие, но изтъкна, че Сингапур, Индонезия и Австралия са били ключови американски търговски партньори в това отношение през последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
ФЕД веднага да си ги изтеглят от бюджета - да повдигнат лихвата незабавно... Няма да вдигат жизнения стандарт я ... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още