IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намеците на Бернанке за свиване на стимулите повалиха американските индекси

Те не се обвързват официално с нищо, но е ясно какво възнамеряват да направят, коментира анализатор

23:58 | 19.06.13 г.
Намеците на Бернанке за свиване на стимулите повалиха американските индекси

Американските борси ускориха разпродажбата в последния час на търговията, а индексите приключиха близо до сесийните дъна, след като Федералният резерв на САЩ обяви, че ще запази размера на програмата си за изкупуване на облигации, но председателят му Бен Бернанке намекна, че Комисията за свободния пазар планира свиване на покупките преди края на годината, съобщи CNBC.

“Те не се обвързват официално с нищо, но е ясно какво възнамеряват да направят“, заяви Джим Поулсън, главен инвестиционен стратег в Wells Capital Management. „Мисля, че той каза по-ясно днес, отколкото друг път, че възнамерява да свива пред края на годината, а има и възможност нещата да приключат до средата на следващата година“, добави той.

"Трейдърите на Wall Street очакваха именно това, което Фед изложи днес: леко подобряване на прогнозата, докато осигурява подкрепа за продължаване с агресивните си мерки на монетарната политика“, заяви обаче Тод Шьонбъргър от LandColt Capital. „Интересното е, че езикът на съобщението представляваше миш-маш по отношение на последните коментари за „свиването“. Но Wall Street вече е калкулирал тези съобщения и сега „биковете“ ще се съсредоточат върху коментарите за вероятността от повишаване на основната лихва, което няма да се случи преди 2015 г. Запазването на ниската лихва насочва към продължаващ марш на биковете на фондовия пазар в обозримо бъдеще“, добави той.

Dow Jones отстъпи с 1,35% до 15 112,19 пункта, заличавайки голяма част от печалбите, натрупани в предишните 2 сесии. И 30-те компонента на индекса на сините чипове приключиха на негативна територия, водени от Verizon, чиито акции поевтиняха с 2,9% до 50,05 долара, и AT&T, загубила 2,5% от пазарната си капитализация до 35,25 долара за акция.

Standard & Poor's се понижи с 1,39% до 1 628,93 пункта, като всичките му ключови подсектори приключиха на загуба начело с компаниите за комунални услуги и телекомуникациите. Nasdaq Composite изтри 1,12% до 3 443,20 пункта.

От съобщението на Фед стана ясно, че централната банка ще продължи да изкупува месечно дългосрочни американски държавни облигации и ценни книжа, обезпечени с ипотеки, на обща стойност 85 млрд. долара. Тя повиши минимално очакванията си за ръста на брутния вътрешен продукт на САЩ за 2014 г. до 3,0-3,5% от досегашните 2,9-3,4%.

На пресконференцията след публикуването на съобщението обаче Бернанке заяви, че ако икономиката продължава да се подобрява, програмата за изкупуване на активи може да започне да се свива с наближаването на края на годината и през 2014-та. По думите му повишаването на основния лихвен процент е отделен проблем и засега „все още отдалечен в бъдещето“.

Акциите на Tetra Tech Inc. загубиха 13,6% от стойността си до 23,09 долара, след като компанията понижи прогнозата си за третото тримесечие на финансовата си година и вече очаква загуба между 30 и 50 цента на акция вместо досегашните предвиждания за печалба.

Пазарната капитализация на Nvidia Corp. нарасна с 0,9% до 14,97 долара за акция, след като анализатори на Raymond James посочиха в свой доклад, че лицензирането на нейна графична технология отваря пътя за сътрудничеството ѝ с Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още