IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азия ще задмине САЩ по военни разходи до 2020 г.

Държавите от региона се стремят да изградят процъфтяващи отбранителни индустрии и вероятно ще могат до 10 години да изнасят екипировка от световна класа

10:57 | 25.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският изтребител J-20. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Китайският изтребител J-20. Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските суперсили ще изпреварят САЩ, за да се превърнат в най-големите купувачи на отбранителна техника до 2021 г., подхранвайки резкия ръст на сделките с оръжие в световен мащаб, сочи проучване на консултантската компания в областта на сигурността IHS Jane's, цитирано от Ройтерс.

Световната търговия с оръжие нарасна с 30% до 73,5 млрд. долара между 2008 и 2012 г. въпреки икономическия спад, движена от увеличаващия се износ от Китай и търсенето от страни като Индия, като се очаква до 2020 г. да нараснат повече от два пъти, отбелязват от IHS Jane's.

„Бюджетите се прехвърлят на изток и конкуренцията в световната търговия с оръжие нараства. Това е най-силният ръст в сделките в световен мащаб, който някога сме виждали“, заяви Пол Бъртън, старши мениджър в консултантската компания, която е отчела 34 000 програми за покупки в областта на отбраната.

САЩ все още задържат лъвския пай от световните разходи за отбрана за последните 10 години, но съкращенията на разходите, както и изтеглянето от държави като Афганистан означават, че до 2021 г. ще останат с дял от едва 30% при 31% за Азия.

Военните разходи в азиатско-тихоокеанския регион, който включва държави като Китай, Индия и Индонезия, ще нараснат с 35% до 501 млрд. долара през следващите 8 години, докато тези на САЩ ще намалеят с 28% до 472 млрд. долара, изчисляват от IHS Jane's. До 2021 г. се очаква Китай да увеличи бюджета си за отбрана с 64% до 207 млрд. долара, се изтъква в проучването. За Индия и Индонезия прогнозите са за ръст на бюджетите за отбрана съответно с 54% и 113%.

Тези държави се стремят да изградят процъфтяващи отбранителни индустрии, които могат да развиват съвременно оборудване като изтребители и самолетоносачи и вследствие на готовността им да харчат може би ще бъдат в състояние до 10 години да изнасят „екипировка от световна класа“, конкурираща тази на западните фирми, подчертават от IHS Jane's.

„Големите западни оръжейни компании нямат избор извън износа или свиването на дейността, но това може да посее семената на собствената им гибел – възможностите на изток са нож с две остриета, продхранващи тенденцията, която заплашва надмощието на САЩ в областта на отбраната“, заяви Гай Андерсън, главен анализатор в консултантската компания.

Въпреки многократно повтаряните уверения, че няма от какво да се опасяват, увеличаването на разходите на Китай за отбрана през последните години притеснява неговите съседи като Япония, с която в момента са в сериозен спор за група необитаеми острови. Япония, както и Индия и Южна Корея, са сред страните, ухажвани от производители на оръжие като Lockheed Martin, Boeing и BAE Systems, които искат да им продадат изтребители и друго военно оборудване, за да компенсират свиването на разходите на собствените им западни пазари.

При тези сделки обаче се оформя тенденция за необходими инвестиции в отбранителните индустрии на страните-купувачи. Индия например преговаря единствено с френската компания Dassault Aviation за поръчка на 126 военни самолета на стойност 12 млрд. долара, като държи 50% от работата да бъде възложена на индийски компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още