IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kак Рузвелт успя да победи кризата в САЩ през 1933 г.

Още с идването си на власт президентът започва борба с последиците от Голямата депресия, като мерките, които взима, са необичайни

10:10 | 21.07.13 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Kак Рузвелт успя да победи кризата в САЩ през 1933 г.

На 7 май, 1933 г. президентът на САЩ Франклин Делано Рузвелт прави изявление пред националното радио. Тогава той  обявява реформите, които предвижда неговият “Нов курс“ за справяне с депресията, обхванала селското стопанство и производството.

И двата икономически отрасъла страдали от свръхпроизводство, цени, чийто размер не можел да покрие всички производствените разходи (състояние на дефлация) и прекалено ниски работни заплати. В този смисъл  Рузвелт предлагал една съвършено нова държавна намеса в икономиката.

The Farm Relief Bill щяла да повиши печалбите за фермерите и да предотврати появата на ново опустошително свръхпроизводство, което да държи цените на прекалено ниско равнище. Новата политика в производството щяла да осигури на работещите справедливи заплати, да премахне условията за възникване на свръхпроизводство и да преустанови лошите практики, свързани с нелоялната конкуренция.

След като Рузвелт приключва с изявлението си, Томас Уотсън, изпълнителният директор на International Business Machines Corp., пише следното приветствие за политиката на държавния глава: „ Вие имате доверието на 120 милиона американски граждани, Вашата откровеност и смелост окуражават хората.  Бизнес лидерите дълбоко оценяват и много Ви благодарят за конструктивната работа, която Вие правите за нас“

Рузвелт премахнал вмешателството на държавните агенции във финансирането на селскостопанския сектор. Той създал консолидираната Farm Credit Board, която щяла да управлява 2,5 милиарда долара за текущо кредитиране и 2 милиарда долара, предназначени за бъдещи кредити.

Законът за земеделието предвиждал намаляне на обработваемата площ и на произведената продукция, създават се специални данъци, които да ограничат производството и да създадат условия за  повишаване на цените. Законът предвиждал специални мерки за контрол на маркетинга на селскостопанските производители в това число надзор по договорите, сключвани с доставчици и дистрибутори.

Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 5
kane
преди 10 години
За съжаление ако младите сега потърсят инфо в интернет за думата "фашизъм" те ще открият съвсем различни тълкования от истината! А истината са тълкованията от преди 60-70 години!Същото е и с ФДР ФДР е най-социалния президент в историята на САЩ. Той е истински социалист/сравнение с останалите/. Како и се е разправил със БАНКЕРИТЕ - истинския бич на съвременното човечествоНеможе да очаквата да получавате истината от една корпоративно контролирана медиа и пазар! Всичко социално и социалистическо е изтривано и изопачавано от милиардерите, техните агенти десните паратии и платени емисари, неправителствени агентури и пр.Затова е трудно на по-младите да се образоват правилно - просто когато плуваш в океана са ти нужни хриле за да дишаш. Същото се случва и със 99% от младежите... нямат избор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 9
kane
преди 10 години
Ей правиш всичко за да оправдаеш името сиРузвелт е най-великият президент на САЩ и ти каквото и да кажеш няма да го променишА ми е невъзможно да откривам положителни качества в масови убиици на хора и то в топ убиеца на човечествотоАко някой може го смятам за болен мозък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
kostadin.sabev
преди 10 години
трябва такъв за българия които да премахне кризата заедно със коромпираните управници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
...Обаче всъщност, едно нещо става ясно - че Рузвелт е положил началото на централното планиране в една пазарна икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
А статийката наистина е прекалено постна за такава (голяма) тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"това означава че искаме война, която да събори построеното и да се отвори пазар за голям обем строителна продукция..нещо такова."-------------Да, има нещо такова. И то показва колко "цивилизована" и развита е човешката "цивилизация". Всъщност - това са едни примитивни същества, които за да се развиват трябва да се избиват. Или да си създават изкуствени пречки. Защото по друг начин не са в състояние да преодолеят късогледия си егоизъм и алчност. Абе с една дума (ще се повторя ама няма как) - примитивни същества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
ВСВ избухва де юре през 1939-та. Интересно, какво ли са правили ДО тогава в Щатите и Европа? Без Германия и СССР. Там са съвсем друга история, били са се взели на прицел... Няма начин и до Рузвелт да не е стигала миризмата на барут но, за да произвеждаш, трябва да ти купуват стоката, нали така? А в този период, почти целят Запад /за Изтока нямам идея/ яко е бил загазил.Та ... с помощта или въпреки Рузвелт, тези две твърдения, ще се абстрахираме от тях. Предпочитам да видя ПЪЛНИЯТ комплекс действия и мерки, пречупени през ТОГАВАШНИТЕ условия и, едва след това, САМ да си вадя изводите. Статийката е твърде кратка и откъслечна, в тази връзка, и не дава достатъчно достоверна информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 10 години
Според много икономисти, без Рузвелт Америка би излезнала много по-бързо от кризата. Но той има огромна заслуга за това, че усеща какво тряба да прави при избухването на войната между СССР и Германия. Три дни не спал, не ял, не пил, мислил и накрая казал на съветниците си: Ние ще помагаме на по-слабите. Ако победи Германия с ресурса на СССР ще трябва да дадем 3 до 5 милиона жертви за да ги разгромим. Затова ще помагаме на по-слабите, а след това лесно ще се справим с тях. Та така цялата героика на Втората световна война, се оказва една безсрамна търговия с милионите човешки души.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 4
deBill
преди 10 години
позволете да не се съглася,Втората световна война слага край на безработицата а никакви мерки на някой си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 6
dosadnik
преди 10 години
Дрън дрън, пак преписвате, без да мислите и да заблуждавате хората. Америка излиза от кризата на благодарение на Рузвелт, а ВЪПРЕКИ НЕГО. И ако ще пишете за икономически гении, пишете за Хитлер - как за 6 години от една тотално затънала страна в безработица и хипер инфлация, прави най-силната страна в Европа. Ама тая тема е табу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още