IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългът на САЩ отново стига до тавана през октомври

За пореден път най-голямата икономика ще изправи на нокти пазарните участници

09:36 | 27.08.13 г. 1
Дългът на САЩ отново стига до тавана през октомври

САЩ са на прага на нова криза с тавана на държавния дълг. По думите на финансовия министър Джак Лю страната ще достигне законовия праг на държавния се дълг до средата на октомври. Това вещае ново напрежение на финансовите пазари, тъй като обикновено преговорите по въпроса са свързани със значителни противоречия.

Заради надвисналата опасност Лю призова Конгреса да предприеме действия колкото може по-скоро. Ако лимитът не бъде увеличен, то правителството няма да има възможност да взима повече заеми и ще изпадне в състояние на технически фалит.

Джак Лю предупреди, че в такава ситуация, Вашингтон няма да е в състояние да посрещне финансовите си задължения в сферата на сигурността, заплатите на военнослужещите и здравеопазването.

В момента тавана на дълга възлиза на 16,7 трлн. долара. Финансовият министър посочва още, че в средата на октомври кешовата наличност в бюджета ще бъде около 50 млрд. долара, което според него е крайно недостатъчно за покриване на нетните разходи за продължителен период от време.

Това би поставило САЩ в категорично неприемлива позиция. Белият дом и републиканците в Конгреса водят тежък дебат за дълга на САЩ и ограничаването на разходите. Републиканците, които са мнозинство в Камарата на представителите досега отказват да вдигнат трайно тавана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Този път рейтинга на САЩ е сериозно под въпрос ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още