IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обратните изкупувания на акции може да започнат да губят блясъка си

Инвеститорите са все по-склонни да възнаградят компании, които увеличават едновременно печалбата и продажбитe

13:09 | 24.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Обратните изкупувания на акции може да започнат да губят блясъка си

Обратните изкупувания на акции, които достигнахa до рекордни количества заедно с подема на пазара, може да започнат да губят блясъка си за инвеститорите с наближаването на края на евтините пари, пише Уолъс Витковски за MarketWatch.

Акциите бяха разпродадени миналата сряда в отговор на възможното увеличение в рамките на година на рекордно ниските лихви на Фед, които насърчиха корпоративното финансиране, което на свой ред се изрази в дивиденти, рефинансиране на дълга, както и обратното изкупуване на акции.

Сумата, изразходвана за обратно изкупуване на акции през изминалото четвърто тримесечие вероятно е достигнала нов връх, според оценка на Хауърд Силвърблат, старши анализатор в S&P Dow Jones Indices.

Но тези нива на разходи не е вероятно да продължат. Инвеститорите са все по-склонни да възнаградят компании, които увеличават едновременно печалбата и продажбитe и по-малко вероятно да възнаградят такива, които използват обратни изкупувания за да подкрепят печалбата на акция.

"Хората започват да помъдряват: McDonalds и IBM правят обратни изкупувания в продължение на години, но акциите са в застой", коментира Пол Нолти , портфолио мениджър в Kingsview Asset Management. "Хората искат да видят реални печалби, реални продажби."

Обратните изкупувания на акции при компаниите от S&P 500 вероятно са достигнали 129,4 милиарда щатски долара за четвъртото тримесечие при оперативни печалби за 250,1 милиона щатски долара, по данни на S&P Dow Jones Indices. Компаниите от S&P 500 са похарчили 128,2 млрд. долара за обратни изкупувания през третото тримесечие на 2013 г.

Междувременно корпорациите все още издават по над 200 млрд. долара дълг на тримесечие. Пикът от близо 300 млрд. долара е бил през последното тримесечие на 2012 г., според данни на Dealogic. В началото на 2012 г. 10-годишните американски ДЦК имаха доходност под 2%, като по-късно през годината тя спадна до 1,4%. В момента доходността им е 2,75%.

Обратните изкупувания може би са преминали своя връх, казва Брайън Белски, главен инвестиционен стратег на BMO Capital Markets, но не очаквайте от тях да изчезнат съвсем, тъй като все още сме много далеч от 5% основна лихва на Фед. Обратни изкупувания ще продължат да бъдат част от инструментариума на корпоративните ръководители за управление на печалбите, но инвеститорите ще трябва да видят едновременен растеж на продажбите и печалбите.

Изпълнителните директори все още са консервативни, като поддържат ниски очакванията, а и анализатори са склонни да приемат това, посочва Белски.

Това е видно в перспективите за предстоящия отчетен сезон. Печалбите за първото тримесечие се очаква да останат без изменение (в края на 2103 г. се очакваше растеж от 4,4%) заради низходящите корекции, според Джон Бътърс, старши анализатор във FactSet.

Предупрежденията за печалбите за първото тримесечие остават високи, като при 84% от компаниите перспективите се оказаха под консенсуса на Wall Street .

По-добро проявление на корпоративния оптимизъм е отразено в дивидентната политка, казва Белски. "Ние вярваме , че компаниите увеличават плащанията на дивиденти, само ако те мислят, че нещата ще се подобряват в бъдеще, като се има предвид дамгата, свързана с намаляването на дивиденти", изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още