IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският Конгрес одобри два законопроекта за санкции срещу Русия

Парламентът на Украйна гласува в подкрепа на антикризисния закон, съдържащ мерките за икономии, които бяха поискани от МВФ срещу спасителния заем

20:59 | 27.03.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американският Конгрес одобри два законопроекта за санкции срещу Русия

Сенатът и Камарата на представителите на американския Конгрес приеха отделни законопроекти, налагащи допълнителни санкции на руски официални лица заради анексирането на Крим, предава Bloomberg.

Законопроектът на Сената включва и гаранции по заеми за Украйна на стойност 1 млрд. долара и одобрява 150 млн. долара директна помощ за страната.

Законодателството на Камарата налага допълнително замразяване на активи и издаване на визи на висши руски представители, както и корпорации.

Двете камари на Конгреса трябва да се споразумеят как да съгласуват малките различия в приетите текстове, преди окончателният текст на документа да бъде изпратен за одобрение от президента на САЩ Барак Обама.

Мерките на Сената предвиждат санкции срещу руснаци и украинци, които се смятат за отговорни за корупция и насилие. Руски представители, както и техни приближени или членове на семействата, ще бъдат обект на санкции, които могат да включват блокиране на активи и забрана за влизане в САЩ.

Законодателството изисква от американското правителство да помогне на украинското при идентифицирането на активи, осигурени чрез корупция от бившия президент на Украйна Виктор Янукович, семейството му и хора от властта.

„Днес е важен ден за Украйна и за всички нации, които подкрепят международното право, демокрацията и реда“, коментира лидерът на демократите в Сената Хари Рийд, определяйки акта като послание за руския президент Владимир Путин.

„Този законопроект е напомняне на Путин, че САЩ няма да бездействат, докато Русия се държи като училищен побойник. Ролята на Русия в света се трансформира – тя вече не е глобалната сила от миналото“, каза той.

Мерките на Камарата ще превърнат в закон санкциите, вече обявени от президента Барак Обама. Те ще насърчат налагането на нови санкции със „значително влияние върху формирането и осъществяването на руската външна политика“, касаеща Крим, се казва в текстовете.

Законопроектът включва допълнителна икономическа помощ за Украйна и заявява плановете на САЩ да увеличат износа на природен газ. Според републиканците тази стъпка ще намали руското влияние върху европейските държави, които зависят от вноса на газ от Русия.

„Това изпраща едно последно послание, че ако сте замесени в завладяването на чужда страна, то ще има последствия", посочва републиканецът Ед Ройс, председател на Комисията за външна политика в Камарата на представителите.

Междувременно Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, осъждаща анексирането на Крим от Русия и подкрепяща териториалната цялост на Украйна, предаде БТА.

Резолюцията, която няма задължителна сила, а само препоръчителен характер, бе прокарана със 100 гласа "за" при 11 "против" и 58 "въздържали се". 24 държави от 193-членното Общо събрание на ООН не участваха в гласуването.

Западни дипломати казаха, че гласовете в подкрепа на резолюцията са били повече от очакваното въпреки, по думите им, агресивното лобиране от страна на Русия срещу текста, посочва Ройтерс.

Парламентът на Украйна днес гласува в подкрепа на антикризисния закон, съдържащ мерките за икономии, които бяха поискани от Международния валутен фонд (МВФ) като част от спасителния пакет от 14-18 милиарда долара, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Малко по-рано днес законопроектът, предложен от правителството на премиера Арсений Яценюк, не успя да събере достатъчно гласове, но депутатите продължиха дискусиите в опит да намерят компромис.

При второто гласуване, след кратко прекъсване на работата, 246 депутати гласуваха "за" - с 20 над необходимото. Преди това, както информира ИТАР-ТАСС, законопроектът "За мерки за избягване на финансова катастрофа и създаване на предпоставки за икономически растеж в Украйна" бе подкрепен само от 189 депутати при необходими 226 гласа "за".

Законът предвижда значително повишение на данъците и таксите в страната. Преди гласуването в него са били внесени няколко малки поправки и по-конкретно за изменение на данъчната ставка за добива на петрол и газов кондензат и за ДДС върху доставките на зърно, посочва ИТАР-ТАСС.

Уточнени са и ставките на прогресивната скала за данъчно облагане на доходите на физическите лица - 15 процента, 20 процента и 25 процента, като най-високата се отнася за доходите над половин милион гривни (около 50 000 долара).

В закона остават положенията за повишаване на акцизите върху алкохола и тютюна с 30-39 процента и върху бирата - с 40 процента, както и за въвеждането на диференцирани увеличени такси за използването на радиочестотните ресурси.

Парламентът прие по-рано днес и закон, съкращаващ разходите в бюджета за 2014 година с 5,5 на сто до 436,7 милиарда гривни (40,92 милиарда долара). Приходите се понижават с 5,67 на сто до 372,9 милиарда гривни (34,94 милиарда долара), съобщи ИТАР-ТАСС.

Вижте във видеото информация за сключения договор между Украйна и МВФ!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
"Путин може да печата трилиони доларе и евра"---------------------------------------------------------------------всеки уж може много неща, а реално прави ограничен брой, ама не че не се сеща, а явно (=>) задачата му е друга (=>ограничено поле на избор) ;)))))))Например, как не се сети някой да организира QE с второкласна валута (печелейки от сеньораж) хем да не му опукат местните маймуни от глад, аа? (или да диверсифицира печатането и разпредели в някоилко такива?) -> След като имаха за основна задача да проведат Кризата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 16
Stone_Kold
преди 10 години
Хубаво де ще спрат хартийките ами ресурсите дето са им в задния двор как ще блокират?Путин може да печата трилиони доларе и евра ама *** и фашиската могат ли да печатат уран,стомана,гас,злато,оръжия?руснака знае в критични моменти се мобилизира и за родину работи само за яденето а разглезените и консуматорски настроени западняци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 16
kane
преди 10 години
Фашизма е все по -близо до Ленин..настъпва бавно, но уверено..докато го изритат от там и разрушат мавзолея му, а него ще ги изхвърлят на бунището както бин ладен, садам хюсеин, мубарак, кадафи, милошевич и мнооогото други ... престъпници.. а ако може с Ленин да се погребат и идеите му, амо можеше... ех ако можеше...Те/ световните империалисти, както той ги наричаше/ ноикога няма да спрат и ще опитват дакато рарушат целия свят, докато убият последмото дърви, последмото животно и само гейтс, бъфет, как братя и още 2 -3 *** ще живеят под похупак и ще са победили в играта - ща са последните издъхналиДа Победата е тяхна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
STRAHO
преди 10 години
Нашите мушмуроци пак се ***! Бързат да се подмажат. А може би ги държат с инфо за далаверите им срещу собствения си народ!? Да бяха изчакали, за да се уверят че силните в Европа, няма да постъпят така, както им се иска на американците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
dakl
преди 10 години
Украинският парламент ( ВР) нищо не гласува защото беше атакувана от " мирните" демонстранти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още