IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ възнамеряват да наложат по-високи вносни мита за китайските соларни панели

Щатските компании твърдят, че държавните субсидии са помогнали на китайските им конкуренти и са наводнили американския пазар с евтини стоки

14:11 | 08.06.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ възнамеряват да наложат по-високи вносни мита за китайските соларни панели

САЩ предложиха по-високи и по-обширни тарифи върху вноса на китайски соларни панели. Американското Министерство на търговията съобщи, че планира да наложи мито в размер между 18,56% и 35,21%. Процентите са доста по-високи от тарифите, обявени през 2012 г., пише ВВС.

Митата ще бъдат събирани при внос на слънчеви панели и клетките, използвани за производството им. Преди това тарифите се отнасяха само за клетките. Мотивите на САЩ са, че митата ще компенсират субсидиите, които Китай предоставя на производителите на слънчеви панели.

Поднебесната империя е най-големият производител на соларни панели, но щатските компании твърдят, че държавните субсидии са помогнали на китайските им конкуренти и са наводнили американския пазар с евтини стоки, причинявайки им загуби. Според тях по-високите тарифи ще гарантират равни условия за всички.

Първоначално Китай отрече тези твърдения, но съществуват опасения, че, ако проблемът се задълбочи, между двете страни ще се разрази търговски спор.

През миналата година Китай отговори на щатските мита, като наложи свои тарифи до 57% за вноса на полисилиций от САЩ – материалът, необходим за направата на соларните клетки. Същевременно критиците споделят, че налагането на високи мита ще повиши цените на слънчевите панели и ще обезкуражи потребителите да преминат към използването на възобновяема енергия.

Очакванията са, че в следващите няколко месеца Министерството на търговията на САЩ ще реши окончателно какъв да бъде размера на вносните мита. Цифрите ще трябва да бъдат одобрени от Международната търговска комисия на САЩ (ITC) и чак след това да влязат в сила.

Китай срещна подобни ограничения и тарифи от страна на Европейския съюз. Миналата година обаче двете страни разрешиха спора си, след като се съгласиха да установят минимална цена за панелите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
От соларните панели печелят само производителите, но не и тия, които ги ползват!И който се интересува, вече го знае!За какви мита говорят тия! Пак търговски трикове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Пояснявам, защо се смея: Защото, от години, обяснявам с думи прости на хора умни /уж/ че това, което НЯКОГА И НЯКЪДЕ е сработило прилично, НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО винаги и при всички условия да сработва така. Обяснявам им, че ел.енергия, по пътя към краен продукт и /свършена физически/ работа, е само полуфабрикат и нейният добив, доставяне и преразпределяне е нормално да навлизат в зоната на ниски и почти нулеви печалби - много зависи и от платежоспособността на пазара и ред други характеристики - и в момента, в България, става точно това......Да, ама не: /уж/ умните хора, /уж/ разбиращи от къде по-сложни правни и други материи, толкова прости неща не проумяха и се донабутаха в слънчасалото фин. блато. Ти им спасяваш ***, те те обявяват за ***, компютърен зъл гений и т.н.Оставил съм ги да се мъчат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
Pyramid
преди 9 години
...да попитам и още нещо: Какъв IRR се постига от тези "перкопанели" без субсидии и как, аджеба, на крайния клиент ще му олекне от толкова традиционни ВЕИ-та? Ето, някои още живеят в миналото с мисълта, че са тръгнали към бъдещето. Голям смях !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
Pyramid
преди 9 години
Дори и при 0,5 Евро/kWp за панелите /без ДДС и транспорт/ я стигнат, я-не в близките години цена на енергията от 20 ст/kWh. И пак, проблемите с нейната продажба остават. Цените се регулират цантрално, лъвският пай от баницата е раздаден /на свои хора/ и нови "играчи" - дори и да допуснат - ще е с триста зора и никаква гаранция за бъдещето. Отделно, производство-само денем, продажби - АКО не ти изключат шалтера и т.н. Мъка ми е за слънчасалите, МЪКА ! Щото ние живеем тук, сега и...в България. на печелившите - честито :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още