IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Китай предоставя незаконна помощ за соларната си индустрия

9-месечното разследване на ЕК няма да доведе до жалба в СТО след споразумението от юли, но може да окаже влияние върху застъпниците в ЕС за свободната търговия

15:18 | 28.08.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
ЕС: Китай предоставя незаконна помощ за соларната си индустрия

Европейският съюз е предупредил Китай за свидетелства, че компаниите от соларния бранш в страната са се облагодетелствали от незаконни субсидии, съобщи Ройтерс. От Брюксел обаче са се отказали от предприемането на действия след споразумението за разрешаване на спора, постигнато през миналия месец, са научили от агенцията.

Европейски компания обвиняват китайските си конкуренти, че се възползват от нечестна държавна помощ, което им е позволило през миналата година да подбият цените на пазара на соларни панели в ЕС, оценяван на 21 млрд. евро, сваляйки ги под производствените разходи. По този начин европейските компании са били изтласкани от бизнеса.

Спорът за продуктите на соларната индустрия, който бе най-големият между ЕС и Китай, заплашваше да прерасне в мащабна търговска война, обхващаща стоки от виното до стоманата, преди двете страни по него да свалиха напрежението, съгласувайки в края на юли минимални цени за китайските слънчеви батерии.

Но 9-месечното разследване на Европейската комисия в китайския соларен бранш е разкрило, че Пекин е нарушил правилата на Световната търговска организация чрез предоставянето на евтини заеми, земя, безлихвени кредити и данъчни облекчения за своите компании, са заявили пред Ройтерс източници, запознати с проблема.

„Налице са ясни знаци, че правителствената политика оказва въздействие върху вземането на решения в банките, когато се определят условията за финансирането на соларните компании“, е заявил един от източниците, пожелал да остане анонимен, тъй като на разкритията не е дадена публичност.

Втори източник обаче е категоричен, че резултатите от проучването са били предоставени на китайските власти, както и на производителите от бранша в Китай и ЕС.

Според законодателството на ЕС комисията не може да наложи допълнителни санкции на китайските износители на соларни продукти след споразумението за налагане на минимални цени, но разследването може да окаже влияние върху застъпниците на свободната търговия от ЕС като Германия и Великобритания, които се противопоставят на ограниченията за китайските стоки.

Внимавайки да не дразнят китайските лидери и да загубят бизнес във втората по големина икономика в света, Берлин и Лондон твърдяха, че опасенията за китайския дъмпинг в соларния бранш са на заден план в доста по-мащабните търговски отношения между ЕС и Китай. Европа е най-важният търговски партньор за Китай, докато втората по големина икономика в света е на второ място по значение за износа на ЕС след САЩ.

Китайското производство на слънчеви батерии нарасна 4 пъти между 2009 и 2011 г., надхвърляйки цялото световно търсене, докато страната се опитваше да се възползва от разрастващия се пазар на „зелена“ енергия, който бе стимулиран с благородната цел за борба с климатичните промени.

Китайските компании отричат да са получавали незаконни субсидии, твърдейки, че икономиите от мащаб са им позволили да предлагат по-ниски цени в сравнение с тези на европейските им конкуренти.

На свой ред Пекин също обвини ЕС в субсидиране на соларната индустрия. От общността пък отвърнаха, че помощта за крайните потребители на слънчева енергия е законна и има за цел стимулирането на зелената енергия. Според ЕС Китай бърка, като подпомага пряко компаниите за производство на соларни продукти.

През декември правителствата на държавите-членки на ЕС трябва да решат дали да подкрепят споразумението за минималните цени на китайските соларни панели до 2015 г. На него се гледа като на компромис в отношенията с Китай, тъй като повечето правителства на държавите-членки са против налагането на мита върху китайските слънчеви батерии.

Разследването на ЕК може да се отрази до известна степен и на китайските телекомуникационни компании, които европейският комисар за търговията Карел де Гухт публично обвини в подбиване на цените на стоките, изнасяни за Европа. Де Гухт, според когото Китай субсидира „почти всичко“, заплаши да предприеме разследване, което може да доведе до налагането на високи мита за телекомуникационното оборудване, продавано от китайските компании в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Учудвам се на формулировката за "незаконни". Незаконни-ок, ама по чии закони? По европейските? За източните "тигри", от доста време насам, основен закон е подкрепата тна националните производители и не виждам, на какво отгоре, ЕС или щатите подскачат. Ами щом сме толкова корназ, що не субсидираме своите производители? Без да се караме на китайците. И нека "победи" по-добрият. В крайна сметка, от изчистването на въздуха ще спечелим всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Барозу и всички от ЕК да подават оставки. Те чак сега разбраха, че Китай налива държавни пари във всички заводи. Малко късно "братле", след като унищожихте огромна част от производството на стария континент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още