IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на AIG надхвърли очакванията

Силно представяне в основните бизнеси и продажбата на поделението за авиационен лизинг подкрепиха резултата на застрахователя

13:19 | 05.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на AIG надхвърли очакванията

American International Group (AIG) отчете по-силен от очаквания ръст на тримесечната си печалба на годишна база – 12,5%, подкрепена от силно представяне в основните бизнеси и продажбата на поделението за авиационен лизинг, съобщава Ройтерс.

Нетната печалба за тримесечието е достигнала 3,07 млрд. долара, а оперативната е нараснала с 11,6% на годишна база до 1,83 млрд. долара, надхвърляйки очакванията на анализаторите за 1,54 млрд.

Тримесечните резултати на AIG отразяват продажбата на авиационното лизингово поделение (последното неприсъщо за дейността) - International Lease Finance, на AerCap Ireland Limited, която е донесла нетна печалба от 1,4 млрд. долара.

Американският застраховател регистрира 4% ръст на нетните премии в бизнес застраховането за периода на годишна база до 5,27 млрд. долара, докато в потребителското те се понижават леко до 3,25 млрд. долара.

Комбинираният коефициент (обезщетения спрямо премии) в бизнес застраховането се е подобрил до 95,4% (печалба) от 101,7% (загуба) преди година, а в потребителското – до 98% от 100,1%.

Междувременно от AIG обявиха, че са се споразумели да платят 960 млн. долара в брой, за да уредят съдебни искове от 2008 и 2009 г. на група инвеститори, които обвиняват застрахователя, че ги е подвел относно финансовото си състояние в навечерието на финансовата криза, която доведе до спасяването на компанията от държавата.

AIG e по средата на преструктуриране, след като едва не фалира по време на финансовата криза под тежестта на злополучни залози върху деривати. Компанията обаче успя да изплати държавната помощ в размер на 180 млрд. долара, отпусната през 2008 г. и сега се фокусира върху основния си застрахователен бизнес.

През юни AIG обяви, че от 1 септември Питър Ханкок ще замени Боб Бенмоше като президент и главен изпълнителен директор. „Това означава продължаване на стратегията за „изчистване“ и подобряване ефективността на бизнеса“, коментира Джош Стърлинг, анализатор в Sanford C. Bernstein & Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още