IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите не спират устрема на Exxon Mobil към Русия

Американският петролен гигант започва разработването на нов петролен кладенец в Северния ледовит океан с "Роснефт"

17:17 | 08.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Санкциите не спират устрема на Exxon Mobil към Русия

На фона на засилващите се двустранни санкции между САЩ и Европейския съюз (ЕС) от една страна и Русия от друга компаниите от двата враждуващи лагера се опитват да правят бизнес, независимо от влошаването на отношенията.

Американският петролен гигант Exxon Mobil обедини сили с руските си колеги от "Роснефт" и ще започне разработването на нов петролен кладенец в Северния ледовит океан през предстоящите почивни дни, съобщи правителството на Русия в петък.

Очаква се проектът да осигури предимства и за двата партньора. Exxon се надява да намери нов източник на суров петрол на фона на намаляващия добив, докато "Роснефт" се нуждае от технологични решения за осъществяване на проучването. Двете дружества планират разработването на около 40 петролни кладенеца до 2018 г.

"Това е може би един от най-интересните кладенци в глобалната петролна индустрия в последните години", заяви пред Bloomberg Джеймс Хендерсън, старши научен сътрудник в Института за енергийни изследвания.

Предстоящият старт на проекта се очаква да бъде обявен официално в събота. На събитието ще присъства руският президент Владимир Путин, който ще е придружен от главния изпълнителен директор на "Роснефт" Игор Сечин и ръководителя на Exxon Mobil Глен Уолър.

Новината може да бъде възприета като шамар в лицето на Западните съюзници сред санкциите, които се очаква да засегнат руската петролна индустрия, пише WBP Online. Въпреки това договорът бе подписан преди налагането на ограниченията.

Акциите на Exxon Mobil поскъпват с 0,60% до 98,86 долара за брой в началото на търговията на Wall Street в петък. Същевременно книжата на "Роснефт" на борсата в Москва отстъпват с 0,43% до 220,06 рубли за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 4
абитуриент
преди 9 години
някой още има ли съмнения , че РАСИЯ е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА И НЕ ЗАОБИКОЛИМ ФАКТОР.......!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още