IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Незащитените кредитори в Lehman Brothers ще получат 4,6 млрд. долара

Фалитът на инвестиционната банка през 2008 година постави началото на финансовата криза, обхванала почти целия свят

20:25 | 15.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Незащитените кредитори в Lehman Brothers ще получат 4,6 млрд. долара

Незащитените кредитори в Lehman Brothers ще получат 4,6 млрд. долара, става ясно от изявление на попечителя на активите на банката Джеймс Гидънс до кредиторите, изпратено чрез Съда по несъстоятелност в Манхатън, пише Market Watch.

Незащитените кредитори на Lehman Brothers трябваше да изчакат няколко години и първо да бъдат удовлетворени претенциите на тези със статут „клиенти”. Клиентите получават 100% от вложените в банката средства, докато незащитените кредитори – само част от своите средства.

В групата на необезпечените кредитори са бивши служители на банката, пенсионни фондове, банки и инвестиционни компании. Техните средства не са били защитени при фалит.

Миналия месец Съдът по несъстоятелност позволи създаването на специален фонд, от който да бъдат платени средствата на незащитените кредитори. Тогава Гидънс коментира, че сумата във фонда ще бъде поне 3 млрд. долара.

Lehaman Brothers фалира на 15 септември 2008 година и постави началото на сериозна криза, от която финансовият свят все още не се е отърсил в пълен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още