IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как едно земеделско растение може да разруши фракинг мечтата

Гуарът, важен за хидравличното разбиване, попадна в центъра на спор между хедж фонд и фермери в САЩ

08:10 | 21.10.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Така те доставят приблизително 18 хил. тона от гумата. Но цяла година по-късно повече от 200 земеделски производители все още чакат да им бъде платено за тях. Общо дълговете към тях възлизат на над 20 млн. долара, оплакват се самите те.

Междувременно Scopia, която разполага с активи от 4,5 милиарда долара, поема контрола от основателите на компанията West Texas Guar, която е принудена да подаде документи за банкрут, и възнамерява да задържи реколтата за себе си. 

Междувременно при проверка на съоръженията заради постоянните механични проблеми е бил открит пясък в поточната линия. По този начин е бил невъзможен постоянният приток на производството на ценния сгъстител.

Самите фермери се оплакват, че са били оставени в неведение относно финансовите затруднения на West Texas Guar. От своя страна Scopia се оплаква, че фирмата е скрила ключова информация. 

„Поехме целия риск от засаждането върху себе си, а не сме получили и един цент“, казва Уолт Хагууд, който е засял културата на своя площ в тексаския град Лубок. За нея му дължали още около 95 хил. долара.

Няколко месеца след като Scopia е инвестирала в завода, се оказа, че West Texas Guar няма достатъчно пари, за да плати на фермерите за реколтата от 2012 година, става ясно от съдебните документи. Scopia се съгласява да предостави на преработвателя през декември същата година заем в размер на 6 млн. долара, за да плати на земеделските производители и да подготви фабриката навреме за новата реколта от 2013 г.

West Texas Guar е платила на Scopia според съдебните документи около 400 хил. долара под формата на дивиденти и лихви по заема. Но фирмата не успява напълно да приведе завода в нормална дейност, нито успява да набере още пари, за да привлече други инвеститори. Когато кредитът на Scopia става дължим през септември 2013 г., компанията влиза в просрочие.

Scopia договаря с West Texas Guar да опрости 1,5 млн. долара от кредита ѝ, ако единият от основателите ѝ – Клинт Форбс, и останалите съсобственици ѝ предоставят още 45% от дела на компанията. След като Scopia поема контрола на компанията, хедж фондът от Ню Йорк назначава главен изпълнителен директор, който започва да контролира отглеждането на растението в Индия за нуждите на голяма компания за нефтени находища. Фермерите обаче настояват West Texas да обяви несъстоятелност. По-късно тя подава документи за защита от фалит по глава 11 от законодателството за несъстоятелността, което дава възможност на компанията да опита да се преструктурира. 

Цената на гуара през последните години



И докато компанията продължава да преработва шушулковия плод и да продава част от него, все още не успява да произведе брашно от него, което е нужно за фракинг индустрията. Постъпленията от продажбата на по-малко печелившите продукти от гуар се  съхраняват в доверен фонд, докато се постигне споразумение със земеделските стопани.

Scopia се надява да се освободи от West Texas Guar, става ясно от съдебните документи. Вече имало дори
потенциални купувачи, включително инвестиционни дружества, доставчици на услуги за нефтени находища и селскостопански фирми. Но поради делото процесът на продажба е сложен.

Всичко това направи така, че думата „гуар“ да звучи като псувня в тази част на страната, пише WSJ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Ми явно е фалирана нарочно. Въпроса е вече защо. Отговора може да повлече лавина от още по интересни въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
Antonov86
преди 9 години
И на мен така и не ми стана ясно как точно се е стигнало до фалит. Има суровина, има готова технологична работеща линия, има и огромен пазар, а компанията фалира?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 1
balkando
преди 9 години
много е интересно как в една суперпечеливша среда, почти единственият производител е фалирал ?!растението прилича много по вид на бамята, която се отглежда добре по нашите ширини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 4
simbad12
преди 9 години
Гумата гуа р се получава от индийския гуар боб. Тъй като билката съдържа много фибри, консумацията й води до намаляване на апетита и ви предпазва от преяждане. Също така гума гуар намалява лошия холестерол и помага за контрол над диабета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още