IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама представи бюджет за 4 трлн. долара за фискалната 2016 г.

Законопроектът предвижда 8,8 млрд. долара за финансиране на борбата срещу "Ислямска държава"

19:31 | 02.02.15 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Барак Обама разкри в понеделник детайли за новия проектобюджет на САЩ за фискалната 2016 г., който е оценяван на близо 4 трлн. долара, предава Financial Times. Според анализатори плановете на държавния глава ще доведат до нов раздор в отношенията му с опозицията в лицето на Републиканската партия.

С документа Обама се фокусира върху програмата си за т.нар. "икономика на средната класа икономика", която ще е насочена към стабилизиране на дефицита под 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през следващите 10 години. Това според идеите му ще бъде постигнато чрез "затваряне данъчни вратички", използвани предимно от най-заможната част от населението, и свиване на здравните и имиграционните разходите, Същевременно обаче властите ще разширят данъчните кредити за отглеждане на деца и за финансиране на придобиването на висше образование.

Според експерти предложението ще постави основите на нов раздор с републиканците в Конгреса, които остават фокусирани върху намаляването на разходите с цел пълно балансиране на държавния бюджет.

Обама изтъкна, че предложения му са "практически, а не партизански", като добави, че ще "поставят повече пари в джоба на средната класа, ще повишат заплатите, както и ще донесат по-високоплатени работни места в Америка".

Планът на Обама не включва отстраняването на дефицита, каквито призиви се чуват от бизнеса и опозицията. Освен това е предвидено и минимално намаляване на държавния дълг като дял от БВП.

Един основен елемент от бюджета ще бъде набирането на около 238 млрд. долара чрез налагане на еднократен данък в размер на 14 на сто върху чуждестранните печалби на големите американски компании. Реформата е определяна от мнозина като спорна, като според експерти тя няма да даде желания резултат, тъй като големите компании ще се възползват от други вратички в данъчното законодателство.

Критиците на идеята твърдят, че големият обем капитали извън американската икономика свидетелстват за агресивното данъчно облагане отвъд Океана, което на практика прави местния бизнес неконкурентен.

Събраните средства ще бъдат използвани за финансиране на близо 50% от амбициозната 6-годишна програма за изграждане на магистрали, мостове и транзитни пътища. Планът е един от основните приоритети на президента в последните две години от мандата му и инициатива, която до голяма степен е одобрявана както от демократите, така и от републиканците. Останалата половина от програмата ще бъде финансирана от средствата във фонда за изграждане на инфраструктурата.

Предлага се и 7-процентно увеличение на вътрешните и военните разходи и прекратяване на принудителното орязване на разходите на федералния бюджет. Бюджетът реформира и правилата, управляващи доверителните фондове, и увеличава процента на дивидентите до 28 на сто спрямо досегашния таван от 23,8 на сто.

В проектобюджета Обама предлага също и 7,4 млрд. долара за финансиране на технологии в областта на чистата енергия и 4 млрд. долара за насърчаване на американските щати по-бързо и в по-голяма степен да намалят емисиите от електроцентрали.

Предложеният от президента Барак Обама проектобюджет на САЩ за финансовата 2016 г. предвижда и 8,8 млрд. долара за финансиране на борбата срещу "Ислямска държава", подсилване на иракската армия и на умерената опозиция в Сирия. Около 5,3 млрд. долара ще бъдат отпуснати на Министерството на отбраната, включително пари за въздушни удари, и 3,5 млрд. долара – на Държавния департамент. Средствата са част от исканите от правителството на Обама 58 млрд. долара за спешни операции зад граница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 4
nocalled
преди 9 години
значи за това идвА кери при нашия титан на мисълта, да се съветва с него как да строят американците магистралип.п. тия агенции дето споменава мик даваха рейтинги ААА++ и на други...мисля идеата на такива "рейтингови" компании не е тайна за никой вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 9
Сините камъни
преди 9 години
И колко ще идат за частната американска армия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 14
trendline
преди 9 години
Велики , велики ама ги е страх да не загине петродолара, че за една седмица ще изчезнат като държава. То затова е боя по целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
боли го шпагата Брикета кой е като него ей така 4 тона ..... как ги извади с кво ги изчислиха мноо са големи нема спор :))) и тяхната сметка ше дое и тогава ше стане страшно ония *** като падладеят и ше има изядени банкери ми се струва .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 14
stefan-L
преди 9 години
печатницата яко работи да печата тоалетна хартия обезпечена с лъжа , интриги и революции на майдановци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 22
cokrat1
преди 9 години
САЩ имат най-качествените активи на Земята....който са супер обезпечение. Затова не им дреме. Гърция също има много качествени активи...и, затова не им дреме колко дълг имат. Не, е случайно, че Обама и Ципрас си симпатизират!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 8
mick
преди 9 години
Всички агенции затова им дават АА кредитен рейтинг.. щото дългът им няма граници ;) И са все в дефицит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 9
Stone_Kold
преди 9 години
Предложеният от президента Барак Обама проектобюджет на САЩ за финансовата 2016 г. предвижда и 8,8 млрд. долара за финансиране на борбата срещу "Ислямска държава", и още 20млрд дава за да подкрепя исляма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 12
d333
преди 9 години
Разбира се, всичките трилиони ще са прясно напечатани. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още