IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама поиска от Конгреса да подкрепи ограничена военна операция срещу ИД

Резолюцията обаче изглежда не отговаря на изискванията както на републиканците, така и на демократите

10:25 | 12.02.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Барак Обама. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Барак Обама. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Барак Обама поиска от Конгреса да подкрепи ограничена военна операция срещу радикалната организация „Ислямска държава“, съобщава Financial Times.

В момент, в който Белият дом обмисля дали да прати оръжия в Украйна, администрацията на Обама се надява на силна подкрепа и от двете партии в Конгреса за евентуална военна кампания на териториите на Ирак и Сирия. Ако тя бъде одобрена, продължителността ѝ може да се проточи няколко години и бързо да стане непопулярна, коментира изданието.

В изявление в Белия дом Барак Обама каза, че резолюцията е предназначена да даде „гъвкавостта, от която се нуждаем при непредвидени обстоятелства". Президентът на САЩ поясни, че ще обмисли възможността да използва американските военни сили в Ирак или Сирия ако например получи информация за среща на лидерите на радикалната групировка.

Обама подчерта, че САЩ нямат намерение да се въвличат в друга продължителна война в Близкия Изток. По дучите му резолюцията, която е внесъл в Конгреса, не представлява „разрешение за война като в Ирак или в Афганистан“.

Рискът за Обама е, че предложението му може да се обърне срещу него, тъй като не отговаря нито на изискванията на републиканците, които искат по-агресивна стратегия срещу „Ислямска държава“, нито на демократите, които са дълбоко предпазливи по отношение на нов ангажимент за война срещу ислямския тероризъм.

Дори и някои от членовете на Конгреса, които са силни поддръжници на военна операция срещу ислямистката организация, се опасяват, че новата резолюция може да потъне в сериозни политически борби, което би навредило на доверието към управляващите.

И досега въздушните операции срещу „Ислямска държава“ са обхващали територии в Ирак и Сирия. В резолюцията обаче не се поставят географски граници на боевете нито срещу тази организация, нито срещу „други групировки“ - фраза, която и преди е била използвана, за да оправдае атаки срещу други групи.

В документът е заложено също задължение за следващия президент на САЩ – след три години да отчете операцията пред Конгреса и да вземе решение или да я промени, или да проведе „трайна настъпателна сухопътна операция“.

Най-спорният въпрос се очаква да бъде потенциалното използване на американските сухопътни войски в конфликта. Вече има известно напрежение по този въпрос между президента, който многократно обеща да избегне изпращането на сухопътни войски, и Пентагона, който иска американски военнослужещи да участват във всяка сухопътна офанзива срещу превзети от ислямистите градове в Северен Ирак.

Високопоставени републиканци, някои от които открито призоваваха американските войски да играят по-пряка роля в кампанията срещу радикалната групировка, веднага обвиниха Обама, че връзва ръцете на военните сили. „Ако ще се защитаваме от този враг, имаме нужда от цялостна военна стратегия и стабилна оторизация, а не решение, което ограничава нашите възможности“, коментира говорителят на Камарата на представителите Джон Бейнър. Според него искането на президента не предоставя на военните командири „гъвкавостта и органите, от които се нуждаят, за да успеят да защитят хората си“.

Същевременно демократите настояват за повече специфични ограничения върху дейността на американските военни. Същевременно фразата за „трайната наземна операция“ според тях е твърде неясна и зле дефинирана и може да бъде използвана като оправдание за по-широко участие на американските сухопътни сили в офанзивата срещу радикалистите.

Някои демократи се опасяват, че резолюцията може да разреши и стартирането на нови военни операции срещу джихадистките групировки в други страни, като Либия и Нигерия например, без да се налагат консултации в Конгреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Заети са със Украйна, чудят се как да нарушат примирието!Имат спешно нужда от световна война, в която задължително да вкарат и Европа и Русия!Тролчета, натофилчета, внимавайте в картинката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
С тази разлика, че императорът беше сам кукловод, а тук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Ситуацията с Обама и конгреса на САЩ не заприлича ли твърде много като тази в Star Wars Phantom Menace :)))))))))))))))Palpatin=Obama
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още