IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GM започвa обратно изкупуване на акции за 5 млрд. долара

Компанията се ангажира да върне в бъдеще на акционерите всяко превишение в кеша над 20 млрд. долара

20:44 | 09.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
GM започвa обратно изкупуване на акции за 5 млрд. долара

General Motors обяви, че ще започне обратно изкупуване на свои акции на стойност 5 милиарда долара, съобщава Market Watch. GM обяви, че планира в бъдеще да върне целия излишен свободен паричен поток на акционерите.

Ходът накара инвеститора Хари Уилсън да оттегли молбата си за присъединяване към Борда на директорите на автопрозиводителя и да се откаже от искането си за обратно изкупуване на акции на стойност 8 милиарда долара до Общото събрание на акционерите през 2016 г.

Обратното изкупуване, в съчетание с допълнителни 5 милиарда долара дивиденти до 2017 г., е планирано да приключи преди края на 2016 г. То е част от ангажимента на компанията да поддържа счетоводния си баланса в инвестиционния клас, като новата цела е за кешов баланс от 20 милиарда щатски долара (по-ниска от досегашната), а излишъкът над него ще се разпределя между акционерите.

"GM напредва със своята цялостна рамка за разпределение на капитала, като конструктивният диалог с нашите акционери гарантира, че ние се отнасяме към тази ключови инициатива с подходящо ниво на яснота и прозрачност", коментира главният изпълнителен директор Мери Бара.

Макар споразумението да е победа за Бара, действията на Уилсън подчертават нарастващото разочарование от застоя в цените на акциите компанията. Акциите на GM затвориха в петък при 36,84 долара, а в момента се търгуват на 37,39. През януари миналата година, когато Бара пое поста, те струваха към 40 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още