IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GM увеличи глобалните си продажби през 2014 г. с 2%

Въпреки ръста обаче американският концерн не успява да настигне Volkswagen

13:16 | 15.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
GM увеличи глобалните си продажби през 2014 г. с 2%

Американският автомобилостроител General Motors (GM) е продал 9,92 милиона превозни средства през миналата година. Въпреки скандала с дефектните запалителни системи продажбите са се увеличили с 2 процента в сравнение с 2013 г., съобщиха от компанията по време на автомобилното изложение в Детройт. Главният изпълнителен директор на GM Мери Бара очаква за тази година продължение на растежа, предава AFP.

Германският концерн Volkswagen обаче е запазил преднина, прехвърляйки прага от 10 милиона коли миналата година. По собствени данни между януари и декември VW е продал 10,14 млн. коли. Резултатите на другия голям производител Toyota все още не са известни, като японската компания ще публикува другата седмица данните си за миналата година. Японският гигант обаче очаква да е продал 10,22 млн. превози средства, като по този начин ще запази лидерството си. 

В началото на миналата година GM трябваше да върне за сервизна акция 2,6 милиона коли, произведени в периода 2003-2011 г., заради проблеми със системите за запалване. Компанията е обвинявана, че е забавила решението на проблема. През декември GM призна за 40 смъртни случая, свързани с дефекта, след като по-рано признаваше само за 13 случая. 

В резултат на инцидентите компанията обяви, че ще въведе нови проверки за качеството при всички модели на GM, което доведе до нови сервизни акции. За цялата година в сервизите по целия свят са върнати над 30 млн. коли на концерна.

През май заради закъснелите сервизни акции GM се съгласи да плати парична глоба в размер на 35 млн. долара на Националната администрация по безопасност на транспорта на САЩ (National Highway Traffic Safety Administration). Мащабните сервизни акции ще костват на компанията най-малко 1,2 млрд. долара, стана ясно от изявление на Мери Бара тогава. Още 1,8 млрд. долара са били заделени през 2014 г. за компенсация на пострадалите, а нови 1,2 млрд. долара ще бъдат платени през 2015 г.

Компенсационният фонд се управлява от адвоката Кенет Файнбърг. В средата на декември той заяви, че от август насам са били получени повече от 2300 претенции. GM плаща за всеки смъртен случай най-малко един милион долара. Има и допълнителна компенсация за травми. Крайният срок за подаване на искове изтича в края на януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още