IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KPMG за първи път ще се ръководи от жена

Това e втората компания от Голямата одиторска четворка, която избира жена за изпълнителен директор

16:31 | 22.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лин Даути.&nbsp;<em>Снимка: PR Newswire</em></p>

Лин Даути. Снимка: PR Newswire

Във вторник одиторският гигант KPMG обяви, че новият изпълнителен директор на компанията e дългогодишната им служителка Лин Даути, пише Quartz.com.

Тя беше избрана от партньорите на KPMG за период от пет години и ще поеме новата позиция през юли. Преди нея Deloitte, друга консултантска къща от т.нар. „Голяма четворка“, също назначи жена за изпълнителен директор в лицето на Кати Енгелбърт.

Даути, която е на 52 години, е в компанията от три десетилетия. Тя започва работа в KPMG през 1985 като одитор. През 2011 г. пое консултантското подразделение на фирмата в САЩ, което отчете годишен ръст от 17% под нейно ръководство.

Само 4,6% от изпълнителните директори на американските компании са жени. Заради редките смени сред висшия ешалон стремежът за повече егалитаризъм надолу по веригата все още не означава, че повече жени получават ръководни постове.

Изпълнителните директори както в KPMG, така и в Deloitte обаче се избират за ограничен период от време - пет и четири години съответно - което може би стои зад възможността Даути и Енгелбърт да получат своите шансове. В САЩ 44,5% от служителите и 19% от партньорите в KPMG са жени.

Компанията заяви пред интернет изданието, че 46,1% от наетите дипломирани висшисти са жени. Сред наетите служители с опит този процент е 43,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още