IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NYT: САЩ се готвят да разположат тежко въоръжение в Източна Европа

В България, Полша и Румъния ще бъде разположено оборудване, достатъчно за около 750 военни, съобщава вестникът

08:36 | 14.06.15 г. 126
NYT: САЩ се готвят да разположат тежко въоръжение в Източна Европа

Като значителна стъпка, за да възпре евентуална руска агресия в Европа, Пентагонът е готов да разположи танкове, пехотни бойни машини и други тежки оръжия, необходими за около 5000 американски военни, в няколко Балтийски и източноевропейски страни, пише в. New York Times.

Предложението, ако бъде одобрено, ще означава, че за първи път от края на Студената война САЩ ще разположат тежко оръжейно оборудване в най-новите страни членки на НАТО в Източна Европа, които едно време бяха част от съветската сфера на влияние. Руското анексиране на Крим и войната в Източна Украйна биха тревога и доведоха до ново военно планиране в страните членки на алианса, отбелязва изданието.

След разширяването на НАТО към балтийските страни през 2004 г., САЩ и техните съюзници избягваха постоянното разполагане на оборудване или войски в Източна Европа, тъй като се стремяха към различни форми на партньорство с Русия, посочва вестникът.

Това е доста значителна промяна в политиката, пояснява Джеймс Ставридис, пенсиониран адмирал и бивш върховен командващ съюзническите сили на НАТО. Сега той е декан на Висшето училище за право и дипломация "Флетчър" към университета Тъфтс.

Тази промяна ще успокои в разумни граници притеснените съюзници, въпреки че разбира се няма нищо по-добро за това от редовното разполагане на войски на място, допълва той. Количеството на планираното оборудване е малко в сравнение с онова, което Русия би могла да приближи към страните от НАТО или към границите си, но ще послужи като знак за американския ангажимент и ще подейства като разубедително средство по начина, по който го направи Берлинската бригада след кризата с Берлинската стена през 1961 г., коментира вестникът.

Предложената техника, която ще бъде разположена в съюзнически бази и ще е достатъчна за въоръжаването на бригада от 3000-5000 военни, също ще е подобна на онова, което САЩ поддържат в Кувейт от повече от десетилетие, след като Ирак нахлу там през 1990 г. и беше изгонен от американците и от техните съюзници в началото на следващата година, допълва нюйоркското издание.

Предложението на Пентагона се нуждае от одобрението на министъра на отбраната Аштън Картър и на Белия дом. А пред него има и политически препятствия. Сред някои съюзници на НАТО то поражда притеснение относно руската реакция на тази стъпка на Пентагона.

Американските военни продължават да проучват кое е най-доброто място за разполагане на тези оръжия и оборудване, като това проучване става в консултация с американските съюзници, казва полковник Стивън Уорън, говорител на Пентагона.

Към настоящия момент ние не сме взели никакво решение за това дали и кога да придвижим това оборудване, допълва той. Високопоставени представители посочиха, че очакват одобрението на плановете на Пентагона да бъде дадено преди срещата на министрите на отбраната на страните от алианса, която ще е по-късно този месец в Брюксел.

Настоящото предложение не включва постоянното разполагане на американски военни в Балтийските страни – нещо, което високопоставени представители на тези три страни неотдавна поискаха в писмо, адресирано до НАТО, пише в. New York Times.

Представители на тези страни обаче въпреки това приветстват предложението да се изпрати поне оборудване. Ние се нуждаем от предварително позиционирано оборудване, защото ако нещо се случи, ние ще се нуждаем от допълнителни оръжия, оборудване и муниции, заяви министърът на отбраната на Латвия Раймондс Вейонис, който ще встъпи в длъжност като президент на страната през юли. Ако нещо се случи, ние не можем да чакаме дни или седмици за повече оборудване. Ние ще трябва да действаме незабавно, добави той.

Марк Галеоти, преподавател в Нюйоркския университет, който анализира руските военни и служби за сигурност, също отбелязва, че разполагане на танкове, въпреки че към тях не се пращат хора, също е значителен знак.

Според предложението оборудване, достатъчно за около 150 военни ще бъде разположено във всяка една от трите балтийски страни - Литва, Латвия и Естония. Оборудване, достатъчно за рота или евентуално за батальон, тоест около 750 военни, ще бъде разположено в Полша, Румъния, България и евентуално Унгария.

Американски военни специалисти извършиха проучване на обекти в страните, в които се обмисля да бъде доставена военната техника и Пентагонът сега прави оценка колко ще струва модернизирането на железопътните линии, изграждането на нови оръжейни складове и нови съоръжения за почистването на оборудването, както и за подмяна на други съоръжения, датиращи от съветската епоха, със съвременни.

Разполагането на тежки оръжия би спестило на американската армия време, пари и ресурси и ще избегне транспортирането напред-назад на оборудването от и до САЩ всеки път когато армейски части пътуват до Европа, за обучения.

Оборудване, което ще може да се използва от една бригада би включвало около 1200 бойни машини, в това число около 250 танка М1-А2, бойни машини Брадли и бронирани гаубици, според американски представител, цитиран от вестника.

Идеята за предварително позиционирани оръжия и материали в Балтийските страни и Източна Европа беше дискутирана и преди, но никога не беше приложена, защото щеше да бъде възприета от Кремъл като нарушаване на духа на договора от 1997 г. между НАТО и Русия, поставящ основите на сътрудничеството между тях. В този договор алиансът обеща, че при настоящата и предвидима обстановка, свързана със сигурността, няма да се стреми да
разполага за постоянно допълнителни бойни сили в страните близо до Русия. В договора се посочваше също, че НАТО и Русия не се смятат за врагове.

Но сега мнозина в алианса казват, че все по-нарастващите руски агресивни действия около границите на НАТО са поставили под въпрос договора от 1997 г.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

115
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Човека се бори за грант! :)))) Ето един който се бори и в крайна сметка захлеби! :))""Америка за България" нахрани гладуващия Едвин Сугарев с 287 000 лева"http://hashtag-bg.com/articles/21187/%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%8F-%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%BD-%D1%81%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2-%D1%81-287-000-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
114
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Къде си я чел тая глупост?!?!??!?!?!?!?!http://atil.blog.bg/photos/118356/original/482047_399479146768629_401998333_n(1).jpgТе ти границите на българската екзархия. Ниш кога е бил в територията на България, да ме подсетиш, молим? А Солун и Одрин????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
113
rate up comment 5 rate down comment 1
george353
преди 8 години
Руска агресия в Европа, абе тия нормални ли са. Всичката Мара втасала, та сега тежко въоражение ще трупа на границата с Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
112
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
След толкоз чаршафи за Русията , дай сега да видим келепира на нашта мила Родина , като съюзник на великата американска армия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
111
rate up comment 6 rate down comment 1
Stefan--L
преди 8 години
добре си подбрал името draifuss направо ми се драйфа от теб *** си като градински *** ! Как ги определи загиналите кой са украйнци и кой са руснаци? Виж ако беше ти щяхме да те разберем понеже си *** фес и знаем как да те различаваме от Българите ! По добре е турците като тебе да не дават коментари относно Руско -турската освободителна война ! На вас амуджите мнението ви го знаем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
110
rate up comment 2 rate down comment 10
draifuss
преди 8 години
Най-големите страхове за руската дипломация се случват и България уверено върви към осъществяване на националния идеал...Не бива да подминаваме и двуличната роля на Граф Игнатиев и злокобното му присъствие в последвалите събития, довели и до провала на Цариградската конференция на 18 януари 1877 г., на която Великите сили се споразумяват за територия на новата Българска държава много близка до територията на Българската екзархия.Крайно време е документите и кореспонденцията на Граф Игнатиев с османските власти, с които се снабдява българското военно разузнаване и чиито факсимилета се съхраняват и до днес в Министерство на отбраната да видят бял свят, за да знаят всички българи как Граф Игнатиев изисква от османските власти не обикновен съд да съди Васил Левски, а специална комисия, в която двамата българи са определени от него за да е сигурен, че Апостолът ще бъде обесен. Очевидно и логично е, че за целите на руската дипломация не е изгодна политиката на ръководителя на българското национално-освободително движение и разбиранията му за чиста и свята република и, че който ни освободи, той ще да ни и пороби. Русия и нейната агентура така и не успява да сложи начело на БРЦК нейно протеже. Самият факт, че избухването на Априлското въстание заварва Русия неподготвена и я кара да предприема спешни дипломатически мерки е достатъчно красноречив.По същество:Веднага след Априлското въстание Русия се задейства и за да подготви ескпанзията си сключва с Австро -Унгария секретното Райхщадско споразумение на 8 юли 1876 г. В него двете империи си разделят сферите на влияние на Балканския полуостров, Русия се задължава да не пречи на Австро-Унгария при анексирането на Босна и Херцеговина, а от своя страна Австро-Унгария се задължава да не пречи на Русия при нахлуване на Балканския полуостров. Двете империи се задължават да не допуснат образуване на голяма и сплотена държава, а Русия си запазва правото да си върне Бесарабия, като впоследствие компенсира Румъния с изцяло населената с българи Северна Добруджа, която е част от територията на Българската екзархия. По време на Цариградската конференция двете империи финализират секретното си споразумение с Будапещенската конвенция от 15 януари 1877 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
109
rate up comment 2 rate down comment 3
draifuss
преди 8 години
България изплаща издръжката до 1902 г., изчислена от икономисти към днешна дата и равняваща се на около 40 милиарда долара, като спира да плаща в годините, в които Русия къса дипломатически отношения с България след Съединението и всячески се опитва да го саботира, организирайки преврати, метежи, въоръжава шайки, които да дестабилизират Източна Румелия за да предизвикат намесата на суверена султана, за да се предотврати обединението на двете откъснати парчета българска земя. (Впоследствие ще ви запозная по-подробно, имайки достъп и до секретните руски дипломатически грами).Така Русия успява донякъде да изпълни пъкления си план и да предотврати образуването на голяма и сплотена българска държава, като предава Северна Добруджа на Румъния, Пиротско и Нишко на Сърбия, умишлено оставя Македония и Беломорска Тракия в пределите на Османската империя и образува в Тракия измислената държава Източна Румелия...За да се стигне до оня чуден момент в нашата история, когато българският народ, нарушавайки Берлинския договор се опълчва на три империи Руската, Австро-Унгарската и Османската и през 1885 г. обявява Съединението на парчетата от своята плът.За да се стигне до нападението на Сърбия, пълната победа над нея, скъсване на дипломатически отношения от страна на Русия с България.За да се стигне и до 1916 г., когато Русия, заедно с Румъния и Сърбия напада България.За да се стигне и до голямата дата 3МАРТ 1918 г., на която победителят България, заедно със съюзниците си принуждава Русия да подпише най-унизителния мирен договор в историята си. Договор, благодарение на който от лапите на руския империализъм се откъсват Финландия, Литва, Латвия, Естония, Полша, Украйна, Молдава, Грузия и Армения.Договор, чийто последици виждаме и днесДата, избрана от победителя България като отговор на всичко описано по-горе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 1 rate down comment 3
draifuss
преди 8 години
В последен отчаян опит да се спре подемът на българския народ и единението му, Цариградската патриаршия и Руската църква обявяват схизма против Българската църква през 1872 г. Отново по настояване на руския консул в Цариград този път Граф Игнатиев, нашите владици са заточени. Схизмата против Българската църква продължава чак до 1945г. Нещо повече - член 10 от фермана разрешава и други, неупоменати във фермана епархии да бъдат признати за български, ако най-малко 2/3 на християнското население в нея го желае.Съобразно този параграф през 1880 г. се извършва плебисцит в Македония (умишлено откъсната от България със секретните договори на Русия с Австро-Унгария през 1876-1877 г.) под контрола на турските власти и Вселенската гръцка патриаршия. Резултатът от този референдум е изцяло в полза на Българската екзархия и довежда до включването на голяма част от Македония в границите на Българската екзархия. Това са Скопска, Охридска и Битолска. Най-големите страхове за руската дипломация се случват и България уверено върви към осъществяване на националния идеал...Не бива да подминаваме и двуличната роля на Граф Игнатиев и злокобното му присъствие в последвалите събития, довели и до провала на Цариградската конференция на 18 януари 1877 г., на която Великите сили се споразумяват за територия на новата Българска държава много близка до територията на Българската екзархия.Крайно време е документите и кореспонденцията на Граф Игнатиев с османските власти, с които се снабдява българското военно разузнаване и чиито факсимилета се съхраняват и до днес в Министерство на отбраната да видят бял свят, за да знаят всички българи как Граф Игнатиев изисква от османските власти не обикновен съд да съди Васил Левски, а специална комисия, в която двамата българи са определени от него за да е сигурен, че Апостолът ще бъде обесен. Очевидно и логично е, че за целите на руската дипломация не е изгодна политиката на ръководителя на българското национално-освободително движение и разбиранията му за чиста и свята република и, че който ни освободи, той ще да ни и пороби. Русия и нейната агентура така и не успява да сложи начело на БРЦК нейно протеже. Самият факт, че избухването на Априлското въстание заварва Русия неподготвена и я кара да предприема спешни дипломатически мерки е достатъчно красноречив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
107
rate up comment 1 rate down comment 3
draifuss
преди 8 години
Започналата да набира сили и воля за обявяване на независимост Българска екзархия също попада под ударите на коварната и двулична имперска политика. В същата 1861 г. по настояване на княз Лобанов - руският консул в Цариград и тримата български владици са заточени в Диарбекир в опит да се спре единението и обявяване независимостта на Българската екзархия. (виж. Симеон Радев Строители на съвременна България - http://***.slovo.bg/showwork.php3?AuID=101&WorkID...Въпреки усилията и на Русия, и на гръцката църква неизбежното се случва и през 1870 г. Българската екзархия е обявена за независима с ферман. Територията е близо 220 000 кв. км. и включва всички земи населени с преобладаващо българско население според стриктните регистри на населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 1 rate down comment 3
draifuss
преди 8 години
Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!Руското правителство с предателски начин е успяло да издействува ферман от Портата, в който му се допуща да преселва българите в своите омразни пустини. От него подкупени безчувствени някои си българе скитат се по бедна България и мамят простодушнаго народа да се пресели в Русия, като му правят много лъжовни и мечтани обещания!(Впрочем един от потомците на тези българи, завлечени от пловдивските села в Бесарабия още през 1821 г. е храбрият български командир Ген. Колев, разбил на пух и прах руската армия, нахлула в Добруджа през 1916 г.)За съдбата на нашите сънародници, преселени в руските земи, можем да съдим по думите на Христо Ботев, написани 14 години след брошурата на Г. Раковски, в статия в бр. 13 на в-к Знаме 1875г. - Думите му нямат нужда от коментар:Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии ... не оставиха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството.Правителството натовари 1,000 души български момци в един твърде веран вапор и ги испроводи на Кавказ в такова зло време, щото от бурите вапорат потъна в Черното море и нашите отидоха да защищават от рибите своето ново отечество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още