IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три причини да не подценявате Доналд Тръмп

Води сериозна кампания, финансово независим е и реториката му се харесва на редица избиратели

17:51 | 17.09.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Да се окачествява Доналд Тръмп като клоун, както го правят медиите, или да се наричат политическите му изявления "брътвежи", както направи републиканският му съперник за президентския пост Линдзи Греъм, е разбираемо. Реакцията на Греъм е оправдана, като се има предвид, че в едно телевизионно предаване на живо Тръмп разтръби номера на мобилния му телефон и го нарече "идиот".

Възмутителните изявления на Тръмп срещу имигрантите, жените, ветераните от войните - въобще срещу всеки и всичко, което не му харесва, накара мнозина сериозно да се замислят дали този човек е подходящ кандидат за президентския пост. И дали изобщо е избираем. Което обаче не означава, че шансовете му за успех са нищожни. Най-малко три са причините, поради които този кандидат не бива да бъде подценяван, пише в анализ за Deutsche Welle Михаел Книге. 

Първо: Тръмп взима кампанията си на сериозно. „В името на своята кампания Тръмп пожертва част от бизнеса си, включително и успешното си телевизионно предаване. Той е кандидат, който се явява на избори, за да ги спечели. Кампанията му може и да е необичайна, но той се отнася много сериозно към тази задача", пояснява Бари Бърдън, ръководител на Центъра за изборни проучвания от университета Wisconsin-Madison. Политологът Джефри Бери от университета в Тюфтс също е убеден, че Доналд Тръмп има съвсем сериозни намерения. "Той наистина вярва, че ще бъде блестящ президент", казва експертът.

Второ: личното му богатство го прави абсолютно независим от чужди пари - за разлика от всички останали кандидати за президентския пост. Именно финансовата му независимост е голям плюс в очите на всички онези избиратели, които са разочаровани от растящото влияние на корпоративни интереси в изборния процес.

И трето: покрай възмутителните изявления на Тръмп срещу имигрантите, говоренето по тази тема се измести от дясното крило на Републиканската партия към самия ѝ център. Кандидатът на центъра Джеб Буш, който е женен за мексиканка, говори испански и е поддръжник на обхватна реформа на закона за имиграцията, съвсем наскоро нарече децата на нелегалните имигранти "бебета-котви". За пояснение: родените в САЩ деца автоматично получават американско гражданство. Този пример показва, че останалите републикански кандидати очевидно се напасват към реториката на Тръмп. А тя се харесва на една специфична част от американското общество - предимно бели избиратели от мъжки пол, които по една или друга причина се чувстват обезправени и пренебрегнати.

Какво може да се случи?

Разбира се, всичко това не означава, че Доналд Тръмп ще спечели номинацията на републиканците. Нито пък че ще стане президент. "Кампанията бързо ще се развие в друга посока, когато кръгът около Тръмп се стесни. Тогава той ще бъде принуден да се заеме сериозно с важните теми, а това може да го изхвърли от надпреварата", казва експертът Бари Бърдън.

А има и още нещо: ако се провали при номинацията на републиканците, Тръмп може да се яви като независим кандидат. Нищо, че засега той категорично изключва подобен ход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
Проблема му на тоя е ,че се мисли за независим.На мен ми прилича многона нашият Жорж Ганчев.Щом не се води по акъла на корпорациите и на тези дето въртят парите на Америка,съмнявам се да го изберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
MZ/X
преди 8 години
Второ: личното му богатство го прави абсолютно независим от чужди пари - за разлика от всички останали кандидати за президентския пост. Именно финансовата му независимост е голям плюс в очите на всички онези избиратели, които са разочаровани от растящото влияние на корпоративни интереси в изборния процес.----------------------------------------------------------------Няма лошо, но въпросът е колко е по добре да избереш директно корпорацията, вместо човек подкрепян от корпорацията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
В интерес на истината, крал Шрек ми пО-допада от дръти баби и менте братоци на менте братоции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
eboyanov
преди 8 години
Или Карли Фиорина или Бен Карсон!или поне те са мойте фаворити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
ей Анатема ве от тея Клинтанови и Бушови ... те са отровно неоконско племе и ше докарат Третата Световна ... по добре клоуна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
georgi_shum
преди 8 години
Според мен следващият президент на САЩ ще е или Хилъри Клинтън, или Джон Елис Буш, а.к.а Джеб Буш. Доналдът е симпатяга, но няма шанс да получи номинацията на републиканците. А като независим е обречен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
ае Импе слушал ли си му речите на тоя "Ше напраа тва онова ше иаме пари, ше претрепам Иран, ше напраа армията по-грамадна, ше напраа супер щит за сигурност" а тука вече с тая армия и с тея щитове се вижда, че ше стане мазало с техната имперска кретенясала политика. Да ама ако каже, че ше магне армията и онея *** от ЦРУ ше му теглят балтията на изборите ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
нье мисля тоя е един от малкото като Бъфетов където не е мазен еврейнhttps://en.wikipedia.org/wiki/Donald_TrumpШемет голям, но нещо уж се оказало, че има няква роднинска далечна връзка с тая пастърма Хилари ама не се знае знае ли се. Като влезе в политиката ше се промени, ако успее да озъпти еврейската пасмина - супер но надали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Grosss
преди 8 години
Тоя от евреите ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Напред Доналд! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още