IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин заяви, че няма да чака терористите да отидат в Русия

Москва не възнамерява "да се хвърли фронтално" в конфликта в Сирия, каза руският президент

17:53 | 30.09.15 г. 2
Путин заяви, че няма да чака терористите да отидат в Русия

Руският президент Владимир Путин предупреди днес, че ако терористите постигнат успех в Сирия, след това ще отидат и в Русия. Той обаче даде да се разбере, че няма да позволи това да се случи, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Единственият начин да се справим с терористите в Сирия е да действаме изпреварващо, подчерта Путин на съвещание с министри. Руският президент каза, че е целесъобразно всички страни да обединят усилията си в борбата с джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД), и изрази увереност, че това е възможно.

Русия е убедена, че борбата с тероризма трябва да се води при стриктно спазване на международното право, т. е. в съответствие с резолюция на ООН или по молба на официалното правителство, отбеляза той.

Руският президент обърна внимание, че страната му е уведомила всички държави какво ще предприеме в Сирия. Русия ще оказва поддръжка на сирийската армия от въздуха и няма да предприема действия на земята, уточни Путин. Той подчерта, че ангажиментът на Русия в Сирия е временен.

Президентът каза, че Москва "не възнамерява да се хвърли фронтално в този конфликт", и ще помага на армията на Башар Асад, докато трае нейната настъпателна операция, посочва AP, позовавайки се на руски информационни агенции.

Путин подчерта, че очаква Асад да седне да преговаря със сирийската опозиция за намирането на политическо решение в Сирия.

В Москва се надяват на активна и гъвкава позиция на президента Башар Асад за политическо уреждане на конфликта в Сирия и на готовност от негова страна за компромиси, каза Путин, цитиран от ТАСС. Окончателно и дългосрочно решение в Сирия е възможно само въз основа на политически реформи и диалог между всички здравомислещи сили в страната, отбеляза той, допълвайки, че Асад е готов за такъв процес.

Путин покани всички заинтересовани държави да се включат в дейността на информационния център в Багдад за координиране на борбата с ИД.

Създаденият в Ирак координационен център ще съгласува ударите по позиции на терористичната групировка "Ислямска държава", каза за ТАСС сирийският посланик в Москва Рияд Хадад. "Коалицията на САЩ и съюзниците им постигна никакъв резултат. Географската територия на ИД се разширява, те завзеха и продължават да завземат все повече градове и села, а числеността на терористите се увеличава в геометрична прогресия", добави посланикът.

Путин направи изявленията си, след като страната му днес нанесе първите си въздушни удари в Сирия срещу "Ислямска държава".

По-рано през деня ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Иванов съобщи, че сирийският президент Башар ал Асад се е обърнал към Русия с искане да му окаже военна помощ в борбата с терористите от ИД. Москва отговори положително, като тази сутрин Съветът на федерацията, горната камара на руския парламент, единодушно разреши на руските въоръжени сили да участват в операции в Сирия.

Руски висш представител в Багдад е съобщил на служители в американското посолство, че руски военни самолети ще започнат днес летателни мисии над Сирия срещу силите на ИД, каза говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

В изявление Кърби посочи, че руският представител, когото не назова, е отправил искане американските самолети да избягват сирийското въздушно пространство по време на руските въздушни мисии.

"Оглавяваната от САЩ коалиция ще продължи да извършва полети над Ирак и Сирия по план и в подкрепа на международната ни мисия да отслабим и унищожим ИД", добави говорителят.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
freegan
преди 8 години
Едните ги бият, другите ги пазят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
"В изявление Кърби посочи, че руският представител, когото не назова, е отправил искане американските самолети да избягват сирийското въздушно пространство по време на руските въздушни мисии."За сериозната работа паркетни лъвове не са необходими ! Те ще дойдат накрая ...както и други пъти са правили !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още