IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Valeant накара инвеститорите да страдат

Според Bloomberg Бил Акман e загубил само заради залога си във Valeant около 1,8 млрд. долара тази година

09:39 | 23.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

До съвсем скоро акциите на канадската фармацевтична компания Valeant се считаха от хедж фондовете за едни от най-горещите инвестиции. Но сега вероятно мениджърите проклинат деня, в който са включили акциите в портфейлите си. В сряда акциите на Valeant на Нюйоркската фондова борса се сринаха с до 40%, като приключиха сесията със спад от 28%. В четвъртък последва нов срив със 7,37%.

Най-известната жертва на трусовете е мениджърът на хедж фонд Бил Акман. Според изчисленията на Bloomberg той e загубил само заради залога си във Valeant през тази година около 1,8 млрд. долара. Само в сряда от портфейла му се изпариха 820 млн. долара. „Трябва да се случи истинско чудо, за да може Акман да възвърне парите си", казва инвеститор, вложил пари в компанията на Акман Pershing Square Capital Management, цитиран от Ройтерс.

За сегашния срив на акциите е виновен влиятелен спекулант - Citron Research, който печели доста пари със залагания за падащи курсове. Citron Research обвини Valeant, че е напомпвала приходите от продажбите изкуствено, като сравни практиките с тези на Enron.

Ако сте забравили, с търговията си в сферата на енергетиката и финансовите продукти Enron стана една от най-големите корпорации в САЩ. Но външният вид лъжеше. Ръководството прикриваше загуби от измамен баланс. През 2001 г. компанията се срина, а инвеститорите загубиха милиарди. Шефът Джефри Скилинг бе осъден на лишаване от свобода за дълги години. Valeant отхвърли обвиненията като "грешка", но въпреки това акциите пропаднаха.

Сривът на Valeant идва в неподходящ момент за Акман. До края на септември портфейлът му е загубил вече 13% от своята стойност. През миналата година той постигна невероятния марж от 40%, главно поради своя залог в производителя на ботокс Allergan, който бе погълнат от фармацевтичната компания Actavis.

Акциите на Valeant бяха под натиск и преди твърденията за измама. През септември те се сринаха с 25 процента, след като компанията бе критикувана заради увеличението на цените на две от своите лекарства. Лекарствата за сърдечно-съдови заболявания поскъпнаха с 525 и 212 процента. Това показвало "грозните бизнес практики" на биофармацевтичната индустрия, заяви изследователската компания Edison Research. Valeant използвала слабостите на системата на щатското здравеопазване, за да трупа печалба. Преди това и кандидатът за президент Хилари Клинтън обяви война на "лихварството" във фармацевтичния сектор.

Акман не е единственият хедж фонд мениджър, който си изгори ръцете с Valeant. Според Goldman Sachs през второто тримесечие на годината акцията е била сред десетте топ позиции в 32 хедж фонда. Според Bloomberg Акман държи 5,7 на сто (19,4 млн. акции) от компанията. Джеф Убън държи 4,4 на сто, а Джон Полсън – около 2,6 на сто. Компанията на Стивън Мендел Lone Pine Capital държи 1,5 на сто, а Viking Global на Андреас Хавърсънс -  1,3 на сто. Така че и те вероятно не са в добро настроение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още