IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Walmart възнамерява да тества доставки с дронове

Магазин на фирмата покрива в рамките на 8 км 70% от населението на САЩ, а това дава интересни възможности

09:34 | 27.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският концерн за търговия на дребно Walmart подаде в понеделник заявка пред федералните регулаторни органи за разрешение да тества доставки с безпилотни самолети.

Дружеството е подало формуляра към Федералната авиационна администрация (FAA) с искане за разрешение за провеждане на "летателни тестове", предава CNN.

Говорителят на компанията Браян Ник казва, че Walmart е извършвала тестове на закрито в продължение на няколко месеца. Ако искането бъде одобрено от FAA, гигантът в търговията на дребно ще може да изпраща свои безпилотни самолети на височина до 400 фута (121 метра) над определени места за тестване. Такива могат да бъдат отделни квартали, магазини на Walmart и дистрибуторски центрове. 

Това е още един знак, че Walmart възнамерява да води люта битка с Amazon, която е лидер в търговското тестване на безпилотни самолети. Властите вече дадоха разрешение на Amazon да започне тестване на безпилотни самолети през март. 

Но транспортирането на пакети чрез безпилотни самолети няма да се случи в скоро време. Amazon заяви, че все още са нужни „години" за постигането на тази цел, а Walmart „не би могла да постави времева рамка" на началото на реалното ползване за търговски цели.

Walmart планира да тества доставки до дома, но Ник заяви, че „първоначалният фокус" ще бъде превозът на стоки между дистрибуторските центрове. Компанията също така проучва използването на безпилотни летателни апарати в магазините си като мерки за сигурност и транспортирането на покупките на клиентите до паркоместата, показва заявлението до властите.

„Магазин на Walmart покрива в рамките на 5 мили (8,05 км) цели 70% от населението на САЩ“, добавя Ник. „Това създава някои интересни възможности".

В средата на февруари FAA публикува проект за правилата за одобряване на ползването на безпилотни летателни апарати с тегло до 50 килограма. Сред основните елементи на предложенията е и това, че дроните не бива да летят на по-голяма височина от около 150 метра, като това може да става само през деня и винаги в рамките на видимостта на пилотите на земята. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още