IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карл Айкън призова AIG да се раздели на три независими компании

Милиардерът инвеститор обяви, че има голям дял в застрахователната компания

17:24 | 28.10.15 г. 2
<p>
	Карл Айкън.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Карл Айкън. Снимка: Архив Ройтерс

American International Group (AIG) трябва да раздели бизнеса си на три публични компании, за да избегне етикета на правителството „твърде голям, за да фалира“. Това заяви в сряда милиардерът инвеститор Карл Айкън, цитиран от агенция Ройтерс.

Айкън обяви, че има голям дял в застрахователната компания и в отворено писмо призова изпълнителния директор на AIG да започне „изключително необходимата“ програма за контрол на разходите, за да може да се конкурира с другите в сектора.

Айкън препоръчва AIG “незабавно“ да раздели дъщерните компании за животозастраховане и за ипотечното застраховане и да създаде три независими публични дружества.

„Въпреки категоричното бездействие от страна на Конгреса и регулаторите да насърчат фирмата да стане по-малка и по-опростена, като просто се раздели, вие не показвате никакви признаци на спешни действия и избрахте стратегия „да изчакаме и да видим“ в продължение на години, която е лишена от решително лидерство“, смята Айкън. 

„В резултат на това акциите на AIG продължително се търгуват под счетоводната им стойност. Не е трудно да се досетиш, че просто разделянето на компанията значително ще вдигне стойността за акционерите“, допълва той.

Според Айкън всяка компания трябва да е достатъчно малка, за да може да избегне етикета „системно важна финансова институция“. С него регулаторите сигнализират, че евентуален фалит на компанията, ако някога се случи, може да срине финансовата система.

AIG беше обект на нови мерки за контрол от страна на Федералния резерв, след като беше определена като „системно важна“ компания през 2013 г., припомня Ройтерс.

„Предприехме важни и значителни стъпки за препозиционирането на AIG, като едновременно опростим и намалим степента на риск в компанията“, казва Питър Ханкок, главен изпълнителен директор на застрахователния гигант. „Оставаме на този курс и сме решени да продължим и ускорим тези усилия“, пише още в изявлението му.

Компанията, която е най-големият частен застраховател в САЩ и Канада, трябва да публикува отчета си за тримесечието на 2 ноември.

В сутрешната търговия в САЩ акциите на AIG поскъпнаха с 4% до 63,44 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Misho ILIEV
преди 8 години
AIG е не лоша инвестиция и без да се разделя компанията. Държа ги от 2013 и не пускам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
saturn79
преди 8 години
брадатото милиардерче се бои за своите пари в коепорацията.това.и вдига много шум да не му заминат париците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още