IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Valeant очаква 30% ръст на печалбата през 2016 г.

Компанията търпи сериозни критики заради резките повишения на цените на някои лекарства

17:35 | 16.12.15 г.
<p>
	Valeant често е критикувана за бизнес модела си, чийто растеж зависи от закупуването на компании и големи повишения на цените на лекарствата. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Valeant често е критикувана за бизнес модела си, чийто растеж зависи от закупуването на компании и големи повишения на цените на лекарствата. Снимка: архив Ройтерс

Производителят на лекарства Valeant Pharmaceuticals обяви, че прогнозира печалбата да нарасне с 30% през 2016 г., което е малко под най-високите очаквания на Wall Street, съобщава Ройтерс.

Акциите на Valeant поскъпнаха с 4,5% до 114,50 долара в търговията преди отварянето на пазара в Ню Йорк, но остават много под върха си от 263,70 долара от август.

Valeant и главният изпълнителен директор Майкъл Пиърсън търпят критики заради резките повишения на цените на някои лекарства и за близките отношения със специализирана аптека, използвала агресивни методи, за да преодолее застрахователните бариери при възстановяване на пари.

Компанията се разследва от правителството и законодателите за ценовите повишения, като извършва и вътрешно разследване, припомня информационната агенция.

Перспективите за растеж на Valeant за 2016 г. в момента са в светлината на прожекторите, тъй като канадският производител на лекарства се опитва да намали ударите върху дерматологичния си бизнес.

Компанията очаква печалбата през 2016 г. да достигне между 13,25 и 13,75 долара за акция. Резултатите от скорошна анкета, осъществена от ISI Evercore сред над 200 инвеститори, показват, че 25% от респондентите очакват печалбата на компанията за 2016 г. да е около 14 долара за акция, а 23% предвиждат 13 долара за акция.

За да подкрепи акциите си във вторник, Valeant заяви, че е подписала сделка за разпространение с водещата верига аптеки Walgreens Boots Alliance, предлагайки отстъпки от продуктите си.

Valeant, която вероятно ще обсъди плана на инвеститорска среща в сряда сутрин, прогнозира, че друг внимателно следен показател - кешовата печалба (кешовите приходи без кешовите разходи) ще е между 6,9 и 7,1 млрд. долара за 2016 г. Около 22% от анкетираните от ISI Evercore очакват тя да е в размер на 6,5 млрд. долара, а 18% - на 6,75 млрд. долара.

Valeant заяви още, че ще намали дълга си с около 2,25 млрд. долара през 2016 г. и ще отбележи приходи между 12,5 и 12,7 млрд. долара спрямо продажбите за 2015 г., които оценява между 10,4 и 10,5 млрд. долара.

Valeant често е критикувана за бизнес модела си, чийто растеж зависи от закупуването на компании и големи повишения на цените на по-старите лекарства.

Политическият натиск да намали отново увеличените цени и тежкото дългово бреме заради придобиването на Salix Pharmaceuticals през миналата година, както и спадът на цените на акциите, принуждават Valeant да намали зависимостта си от серийните придобивания и ценовите увеличения.

Компанията намали прогнозата си за печалбата за 2015 г. до диапазона 10,23-10,33 долара за акция от 11,67-11,97 долара за акция. Анализаторите очакват печалба от 11,11 долара за акция, според резултатите от анкета на Thomson Reuters.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още