IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед срина щатските фондови пазари

Търговците не обърнаха внимание на поскъпващия петрол, а на борсите натежаха и някои негативни корпоративни новини

23:15 | 27.01.16 г. 7
Фед срина щатските фондови пазари

Изявлението на Федералния резерв на САЩ след двудневното заседание на институцията стана причина за големи загуби на фондовите пазари отвъд Океана, съобщава CNBC. За кратко Dow Jones загуби 250 пункта от стойността си, а спадът за Nasdaq надхвърли 2%.

Фед очаквано реши да остави без промяна основния лихвен процент в САЩ. В същото време обаче институцията предупреди, че ще следи стриктно глобалното икономическо и финансово развитие, защото те могат да поставят под риск ръста на Щатите. Именно това изявление предизвика масови разпродажби на борсите.

Под влиянието на съобщението на Фед търговците не обърнаха внимание на растящата цена на петрола.

Петролните пазари също ограничиха ръста си след сигналите, идващи от Федералния резерв. В крайна сметка лекият суров петрол достигна до цена от 32,30 долара за барел, а европейският Brent поскъпна с 1,34 долара до 33,14 долара за барел.

Негативно влияние на търговията на фондовите пазари оказаха и някои разочароващи данни във финансовите отчети на компаниите.

В крайна сметка Dow Jones приключи деня с намаление от 1,38% (222 пункта) до ниво от 15 944,46 пункта.
Сред големите губещи днес се нареди Apple, чиито акции поевтиняха с 6,55% до цена от 93,441 долара за брой в края на търговския ден.

На стойността на Dow Jones натежа и представянето на Boeing. Книжата на самолетостроителя поевтиняха с почти 9 на сто до 116,58 долара за брой. Причината е очакването на ръководството на Boeing за по-слаби от предварително прогнозираните приходи през 2016 година. През 2015 година компанията продаде рекордните 762 самолета, но прогнозата е през тази година да бъдат продадени между 740 и 745 самолета.

За S&P 500 загубата е в рамките на 1,09 на сто до ниво от 1 822,95 пункта. Значителен е спадът и за технологичния Nasdaq. Стойността на индекса достигна до 4 468,17 пункта, което представлява намаление от 2,18%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Не очаквайте някаква решаваща полезност на Фед, тъй като няма компетентност за влияние спрямо водещата причина (сгрешената парична система на САЩ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
LuckyYou
преди 8 години
Това разбира се са пълни глупости! ФЕД така или иначе нямаше да дигне този месец лихвите и това всички го знаеха! Става въпрос за Март месец, когато ФЕД не даде ясен сигнал дали се отказва от вдигането, като преобладаваше оценката, че иска да ги вдига. Проблемът е, че аз чета и международните медии. А тук нещата много здраво се преекспонират! Превеждат си както им е изгодно инвесторите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
pinoccio
преди 8 години
Ти не можеш да четеш, бе, друже. Пише : "ФЕД очаквано реши да остави без промяна основния лихвен процент в САЩ". Т.е. ФЕД е дал признаци, явни признаци, че се отказва да вдига лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 10
LuckyYou
преди 8 години
Моля оправете си статията! ФЕД срина пазарите защото не даде никакви признаци, че се отказва от вдигането на лихвите отново през март, докато (цитирам) В същото време обаче институцията предупреди, че ще следи стриктно глобалното икономическо и финансово развитие, защото те могат да поставят под риск ръста на Щатите. ( край на цитата ви ) Дезинформацията много пречи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 8 години
А китаиската банка каза че сътресения няма да има и ще направи всичко че да успокой пазарите и поевтиняване на хартииките с мао няма да има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 8
крас
преди 8 години
Бабешкерата изобщо не контролира ситуацията!Нещата се решават от ПЪРВИЯ СЕКРЕТАР на ККП който за утре е обявил нов още ПО НИСЪК курс на юана спрямо долара - $1 за 6,581 юана. ПАНИКАТА ОТ СРИВА НА ЮАНА Е НЕОПИСУЕМА!АКЦИИТЕ СЕ СРИВАТ , КИТАЙЧУГИТЕ ГИ ИЗКУПУВАТ !!ТЪЖНА ИСТОРИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още